Meclisin tıkanması hükümetin işlevsizliği

Geçen günlerde de yazmıştım. Bizde demokrasi çok yeni . Her sıkıştığımızda demokrasiyi ağzımızdan eksik etmiyoruz . Demokrasi bir haklar yönetimidir .

Geçen günlerde de yazmıştım. Bizde demokrasi çok yeni . Her sıkıştığımızda demokrasiyi ağzımızdan eksik etmiyoruz . Demokrasi bir haklar yönetimidir . Bunun elde edilmesi için insan oğlu çok bedeller ödemiştir . Tarih sayfaları bunlarla dolu . İster klasik olsun , ister çağdaş olsun . Yaşaması, uygulandığı ülkedeki insanların demokrasi bilinçlerinin dağarcıklarının dolu olmasına bağlı . Değişik görüş ve düşüncelere bağlı toplulukların tercih ettikleri bir siyasi yönetim şekli de diyebiliriz .
Bu demokrasi bilincinin ana unsuru da uzlaşı kültürünün yüksek seviyelerde olmasına bağlı . Bu kültür yoksa, hangi demokrasiyi uygularsanız uygulayın . İktidar gemisini yüzdürmek şöyle dursun , karada kürek çekmeye başlarsınız .
Demokrasiyi uygularken en önemli unsur . Demokratik Hukuk Devleti Kurallarına uymak , özen gösterip harfiyen yerine getirmektir .
Buna uymayarak , bir kesim bundan pay çıkarıp ses çıkarmazsa . Gün gelir başka bir kesim de ayni yolu izleyerek kendisine geçmişi örnek alıp pay çıkarmaya çalışır . Bunu yıllarca yaşayıp duruyoruz . Son Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde de bariz olarak yaşamadık mi ?
Lehine olan ses çıkarmaz ve bundan yararlanmaya çalışır . Zaman içinde madalyon döner , bu defa tam tersi olur .
Şimdi gündem Anayasa ihlali . Bunu eleştirenler , Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Anayasanın rafa kaldırılması için parmakları havada olanlardır .
Sığındıkları ise ” örf ve adetle teamül’dü. “
Efendiler böyle demokrasi anlayışı olmaz . Rahmetli Uğur Mumcu’nun dediği gibi :
Olsa olsa “ cici demokrasi “ olur .
Gelelim Meclisimizin haline .
Nisap Efendi nerede ise Meclisi açmak için bir türlü Meclise icabet etmiyor . Gelmeyince de bu meclis açılmıyor . Açılmayınca da devlet çarkının hızı beklenilen seviyeye gelemiyor .
Meclisin Hukuk ve Siyasi İşler Komitesinde, hükümetin nisabı sağlayacak yeter sayıda olmayışından dolayı , tasarı ve önerilerin geçmesi muhalefetin insafına kalmış . Hükümet kurulurken bir jest olarak , muhalefete bu komitenin nisap çoğunluğu verilmiş . Bu komiteden kararların çıkması, muhalefetin kararına bağlı . Günümüze gelinceye dek hep birlikte tutumlarını gördük .
Yasaların çıkmasını muhalefet kilitlemiş durumda . Genel kurulda bu giderilebilir . Giderilmesi için de Nisap Efendinin Meclisi açması gerek . Şimdilik bu mümkün değil .
Muhalefet , UBP’siz bir hükümetle seçimlere gitmek ister . Bu da yetmedi . Erken seçim tarihinin alındığı karar ki bu RG ‘de yayınlandığı tarih olan günden itibaren, seçim yasaklarının yürürlüğe girmesidir .
Buna UBP , rıza gösterir mi ? Zannetmiyorum .
UBP seçime hükümette olarak girmek ister .
Hükümeti oluşturan ve destek veren iki parti, hükümetin durumu ve erken seçim için acilen yetkili organlarını toplantıya çağırmışlardır .
Bu gün kararları açıklanabilir .
İki parti de hükümetten çekilse bile, azınlık hükümeti devam edebilir. İki parti ve Sn. Zaroğlu’nun partisi de dahil, muhalefetle birleşip hükümeti gensoru ile düşürebilirler . Bu olmaz ve UBP hükümetten ayrılmaz ise azınlık hükümeti 2023’e kadar gider . Fakat istenilen icraatları yapamaz .
Hükümetin nisabı sağlayacak sayısı var . Bunu sağlayarak, erken seçime gitmesinde memleket adına umulmayacak yararlar olacaktır .
Dediğim gibi demokrasi bir uzlaşı rejimi .
Yoksa, bu uzlaşıyı sağlayacak bir uzlaştırıcıya mı ihtiyaç var ?
Bu haber 3605 defa okunmuştur

:

:

:

: