Cevapsız sorular

İskele Kalecik kumsalında, yüzlerce villanın önüne yapılması planlanan, 14 katlı yap-sat konutlara olan tepkiler devam ediyor.

İskele Kalecik kumsalında, yüzlerce villanın önüne yapılması planlanan, 14 katlı yap-sat konutlara olan tepkiler devam ediyor.

Sahile yapılacak 14 katlı binadaki dairelerin %75’inin İsrailli şirkete, %25’ininde arazi sahibine ait olması ise ‘Duvar kalacak paralar İsrail’e gidecek’ yorumlarının seslendirilmesine neden oldu.
Bölge halkının tüm tepkilerine rağmen söz konusu araziye yap-sat konutları inşa etmekte kararlı görünen İsrailli firmanın, geçen yılda aynı bölgede benzer bir girişimi olmuştu. Star Kıbrıs yine bölgeden yükselen tepkileri kamuoyunun bilgisine getirmiş ve inşaatların projelerinin yanlış, Şehircilik Dairesi’nden aldınan onayın da şaibeli olduğunu iddia etmişti. Israrlı yayınlar neticesinde, 10 Mayıs 2011 tarihinde İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Hasan İslamoğlu ve Şehircilik Dairesi Müdürü Hasan Baltacıgil uzmanları eşliğinde bölgeye giderek ölçümler gerçekleştirmişti. Yerinde yapılan ölçümler sonucunda Şehircilik Dairesi’nin yanıltıldığı ortaya çıkmış ve iddialarımız ispatlanmıştı. Şirketin sunduğu projenin bu alan için fazla büyük dolayısıyla buraya oturamayacağı ortaya çıkınca iptal edilmişti. Bu olaydan iki ay sonrada Şehircilik Dairesi Müdürü Hasan Baltacıgil başka bir olaydan rüşvet iddiasıyla üçlü kararnameyle görevinden alınmıştı. Bu görevden alınmanın ardından aynı dairenin daha önce verdiği izinlerin de şaibeli olup olmadığı şüphe uyandırmıştı.

Star Kıbrıs’a, söz konusu dere yatağının kenarındaki hali arazinin verildiğini söyleyen İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Hasan İslamoğlu dün yapılan telefon konuşmasında bunu bir kez daha teyit etti. Ancak Hasan İslamoğlu bu köprü izninin CTP döneminde verildiğini kendilerinin vermediğini söylemesine rağmen köprü ayağının oturacağı kamuya ait hali araziyi hangi kamu yararı gözetilerek verildiğine bir açıklık getiremedi. Müsteşar ve ilgili bakanlığın bu hali araziyi hangi şartlarda ve kaç yıllığına bu şirkete devrettiği yönündeki tüm sorular cevapsız kaldı. İslamoğlu’nun, “Köprü iznini biz vermedik ama köprü iznini alınca otomatikman hali araziyi alma hakkı da doğdu” yönündeki beyanı beraberinde birçok soruyuda gündeme getirdi.

Kuzey Kıbrıs’taki inşaat izinlerinde referans olan Fasıl 96, 2011 yılının sonunda yeniden yapılandırıldı. Buna göre yapılacak inşaatlarda her daire başına bir araç için otopark yeri ayrılması kuralı getirildi. Bu kural İsrailli şirketin projesi için de geçerli mi? Eğer geçerli ise bu şirketin kumsalda yaklaşık 10 dönüm araziye yapacağı 14 katlı binada bulunan 160 daire için 160 adet araç parkı koşulu nasıl yerine getirilecek ve Şehircilik Dairesi’nden projesi için onay verildi mi? Tüm bu sorulara ilgili Şehircilik Dairesi ve İçişleri Bakanlığı’nın en kısa sürede yanıt vermesi bekleniyor.
Bu haber 9658 defa okunmuştur

:

:

:

: