2013’te refah artar mı?

İnsanlar yaşamları boyunca beklentilerinin ne kadarının karşılandığını düşünmeye, yeni beklentilere girmeye ihtiyaç duyarlar.

İnsanlar yaşamları boyunca beklentilerinin ne kadarının karşılandığını düşünmeye, yeni beklentilere girmeye ihtiyaç duyarlar. Yılbaşı hem bu ihtiyacı karşılaması hem de zamanın ne kadar hızlı geçtiğini hatırlama olanağı sunması yönüyle önemlidir. Daha net bir ifadeyle söyleyecek olursak, kendimize, ülkemize, milletimize ve insanlığa karşı sergilediğimiz duruşumuzu sorgulama ve restore etme imkânı sunması yılbaşını global çerçevede önemli hale getirir.

Bugünlerde 2012 yılının dışına çıktık ve katettiğimiz yolu dışardan kuş bakışı izleme şansına sahibiz. Geçmişin analiziyle elde edilecek sonuçlar ışığında 2013 ve sonrasına ait yıllar için yeniden konumlanacağız. Bu konumlanmaya yardımcı olması açısından Barem Research'ün,''Global Umut ve Umutsuzluk Barometres'' sonuçları oldukça değerli bilgiler içermektedir. Her yıl yapılan bu araştırmanın son 3 yıla ait olan sonuçlarından birkaç örnek, şaşırtıcı derecede doğru sonuçlar içermektedir.

2011 yılı için Global Umut ve Umutsuzluk Barometres” araştırmasında 53 ülkeden, 64 bin kişi ile görüşülmüş, “2011 yılı “Ekonomik Refah yılı mı, yoksa Ekonomik Zorluk yılı mı olacak?” sorusuna dünya genelinin yüzde 42’si ekonomik durumun 2010 ile aynı kalacağı, yüzde 30’u Refah yılı olacağı, yüzde 28’i ise zorluk yılı olacağı yanıtını vermişti. Yani dünya genelinde 2011 yılı için ekonomik iyimserlik beklentisi yüzde 2 olmuştu. Türkiye bu ankette kötümserler içerisinde yer almıştı.

2012 için Barem Research'ün,''Global Umut ve Umutsuzluk Barometres'' 50 ülkeden 45 binden fazla insanla görüşerek yaptığı araştırmada, 2012 yılı ekonomisine umutla bakanların oranı yüzde 30,2011’den daha kötü bir yıl bekleyenlerin oranı yüzde 34 olmuştu. 1977 yılından bu yana yapılan araştırmaya göre 2011, 34 yılın en karamsar yılı olarak tarihe geçmişti. Bu araştırmada Türkiye, Azerbaycan, Pakistan, Irak, Kamerun, Nijerya, Kolombiya, İzlanda, Romanya, Makedonya geçirilen yıla göre daha iyimser olan ilk 10 ülke arasında. Avusturya, Belçika, İsveç, Almanya, Bosna, Danimarka, İsviçre, Finlandiya, Rusya ve Peru ise karamsar 10 ülkegrubunda yerini almıştı.

Birkaç gün önce açıklanan, 2013 yılına yönelik Küresel Umut ve Umutsuzluk Barometresi sonuçları beklediğimiz gibi oldu. 5 kıtadan 54 ülkede yaklaşık 56 bin kişiyle yapılan bu araştırmaya göre Avrupa ülkeleri ve diğer gelişmiş ülkelerde 2013 yılına ilişkin karamsarlık hakim olmaya devam ediyor. En karamsar ülkeler sırasıyla, Portekiz, Fransa, Lübnan, Belçika, İspanya, Bosna-Hersek, İrlanda, Almanya, Polonya ve İngiltere. G-7 ülkelerinin tamamında karamsarlık hakim. 54 ülke içinde en umutlu insanların yaşadığı ülkeler sırasıyla Gürcistan, Azerbaycan, Brezilya, Mozambik, Çin, Peru, Hindistan, Suudi Arabistan, Filipinler ve Ekvator oldu. Dünyanın yüzde 35'i yeni yılda refahın artacağına, yüzde 28'i ekonomik zorlukların artacağına, yüzde 29'u ekonomik durumun değişmeyeceğine inanıyor.

Kuzey Kıbrıs’taki durumunda, Dünya genelinde ortaya konulan bu tablodan farklı olmadığını düşünürsek, 2013’ün refah yılı olacağını söylemek çok da hayalperest bir yaklaşım olmaz.
Bu haber 9592 defa okunmuştur
  • kesinlikle artacak suleyman  londura - 02.01.2013 asil soru KIMLERIN refahinin artacagidir.
  • Göreceğiz. Aristo  Lefkoşa - 02.01.2013 Göreceğiz bakalım 2013 yılı refah yılımı olacak. :))

:

:

:

: