Domuz gribi vakalarının yeniden görülmesi ve medyada geniş yer alması üzerine Sağlık Bakanlığı dün bir açıklama yaptı. Açıklamada salgın riskinin bulunmadığı belirtildi.
Sağlık Bakanlığı'nın açıklamasında özetle; hafta sonu vefat eden Kemal Öner Erüreten (57) isimli yurttaşın, ileri tetkik için Türkiye’ye gönderilen kan numunelerine yapılan tetkikin, H1N1 tahlil sonuçlarının pozitif olduğu, Erüreten’in tedavisini yapan tüm hekimlerden, Cuma gününe kadar ayrıntılı rapor istendiği, dört yıl önce tüm Dünya’da baş gösteren ilk Domuz Gribi vakalarındaki gibi salgın söz konusu olmadığı, dört yıl içerisinde halkın çok büyük bir kısmının domuz gribi virüsüne karşı bağışıklık kazandığı, ülke’de domuz gribine maruz kalan kişilerin tedavisinde kullanılacak her türlü ilaç stokunun bulunduğu, şu anda Dünya’da piyasaya sürülen tüm grip aşılarının Domuz Gribi’ni içerdiği, hamilelerin, 5 yaş altı çocukların, 60 yaş üstü kişilerin ve kronik hastalığı bulunanların, bağışıklık düzeyi düşük kişilerin risk grubunu oluşturduğu ve daha dikkatli olmaları gerektiği belirtildi. Yüksek ateşi ve gribal enfeksiyonu olan kişilerin de gerek kamuya gerekse özele ait sağlık kuruluşlarına gecikmeden müracaat etmeleri istendi, hastalıkla ilgili Dünya Sağlık Örgütü’ne de bildirimde bulunulduğu kaydedildi.
Öncelikle bakanlığın gecikmeden, kamuoyunu aydınlatıcı açıklama yapmasını olumlu buluyor ve teşekkür ediyoruz. Ancak, açıklama endişelerimizi gidermekten, tatmin edici olmaktan oldukça uzak. Bilinenin teyidi niteliğinde…
Her türlü ilaç stokunun bulunduğundan söz edilmesine rağmen bir hayatı kaybettik.
Peki bundan sonrası için bakanlığın planı ne?
Virüsün toplum geneline yayılmasını mı bekleyecek, o elinde var olduğunu söylediği ilaç stokunu kullanmak için?
Yoksa vakit kaybetmeden gerekli önleyici tedbirleri almaya mı başlayacak?
Okullarda, kamu kurumlarında, insan topluluklarının yoğun olduğu alanlardan başlamak üzere aşılama yapılacak mı?
Risk grubu olarak sıraladığı hamile, 5 yaş altı, 60 yaş üstü ve bağışıklık sistemi zayıf olanlar için ne gibi önlemler alacak?
Gerçekten 5 yaş altı ve 60 yaş üstümü risk grubu?
ABD Hastalık Kontrol Merkezi( CDC)’den Dr. Anne Schuchat, domuz gribi yüzünden hastaneye yatanların yüzde 53’ünün 25 yaşın altındakiler olduğunu, bunların sadece yüzde 7’sini 65 yaş ve üstündekilerin oluşturduğunu açıklamıştı. Aynı Doktor, Domuz gribinden ölenlerin dörtte birine yakınının 25 yaşın altındakiler olduğunu, sadece yüzde 12’sini 65 yaşın üstündekilerin oluşturduğunu ileri sürmüştü.
ABD Hastalık Kontrol Merkezi’nin risk grubu kabul ettiğiyle bizim sağlık bakanlığımızın risk grubu oldukça farklı görünüyor. Sağlık bakanlığımızın gerekli önlemleri alacağına ve bunu kamuoyuyla paylaşacağına içtenlikle inanıyoruz.
Biz okuyucularımıza, bağışıklık sistemini güçlendirici önlemler almalarını tavsiye eder, virüs bulaşmasını önleyici tedbir olarak kalabalık yerlerden uzak durmak, hastalara fazla yaklaşmamak, el sıkışma ve öpüşme alışkanlıklarından vaz geçmek, sık sık elleri (antiseptik içerikli) sabunlarla yıkamak, sık sık antiseptik jellerden kullanmak gibi genel tedbirleri almalarını, bir doktora başvurarak koruyucu önlemler hakkında geniş ve doğru bilgileri alıp titizlikle uygulamalarını öneririz.