Aslanbaba’dan başka güvenoyu vermeyecek kim?

KKTC siyaseti,bölünme konusunda değilse bile birçok konuda ilkleri yaşıyor.

KKTC siyaseti,bölünme konusunda değilse bile birçok konuda ilkleri yaşıyor.
Dr. Sibel Siber’in başkanlığındaki seçim dönemi hükümeti, üçlü koalisyon olması ve tamamen teknokratlardan oluşmasıyla bir ilk oldu.
Yani ilk teknokrat hükümet, ilk üçlü koalisyon, ilk kadın başbakan…
Ne var ki, evdeki hesapların çarşıya uydurulamadığı ani ve kısa seçim süreci geride hayli küskün bıraktı.

DP-UG, TDP seçim listeleriyle birçoklarını kızdırırken, CTPde azda olsa bu sıkıntıyı yaşadı.

DP-UG’nin küstürdüğü bir isimde eski DP’li, Ejder Aslanbaba. DP’den istifa ederek, UBP’ye geçen Aslanbaba kendisine bazı sözler verildiğini,Dış Türkler Biriminin onlardan biri olduğunu kaydederek, “gittim-gidiyorum” hamleleriyle bugüne kadar geldi.
Netice malum. DP’de olduğu gibi UBP’de aradığını bulamayan Aslanbaba parti içi muhalefeti fırsat bilerek safını seçti. Serdar Denktaş’ın kendisini partisine kabul etmeyeceğini bilen Aslanbaba, ancak kalabalığın arasına karışarak DP’ye gidebilirdi, nitekim öyle yaptı.

DP Genel Başkanı Serdar Denktaş UBP’den kopan muhalif gruba kucak açınca Aslanbaba’yı ayrı tutamazdı, tutmadı.
Tutmadı ancak Aslanbaba’yı aday göstermedi.
Aslanbaba öfkeli. Geçtiğimiz günkü Meclis oturumunda Star Kıbrıs’a “ben aday olmayacağım, kimseye de boyun eğmeyeceğim. Ben sadece babamın karşısında boyun eğdim, kimseye eğmem” diyen Aslanbaba o gün (öfkesine rağmen) nisabı sağlayarak Meclis’in açılmasına destek vermiş oldu.

“BEN DESTEK VERSEM BİLE GÜVENOYU ALAMAYACAK”
Dün, 28 Temmuz'da yapılacak seçimde aday gösterilmeyen Ejder Aslanbaba’nın DP-UG'den istifa ettiği haberleri gündeme bomba gibi düşerken, akıllara “hükümet güvenoyu alabilecek mi, şayet hükümet güvenoyu alamazsa süreç nasıl işleyecek” sorusu geldi.

Bu sorunun yanıtı için olasılıkları bir gözden geçirmeden önce Aslanbaba’nın Star Kıbrıs yazarlarından Alihan Pehlivan’a söylediklerini hatırlayalım. Aslanbaba, Pehlivan’a “ Bugün Meclis’te olacağım. İstifamı sunacağım, güvenoyuna destek vereceğim. Ancak güvenoylamasına ben oy versem bile bugün bu suni hükumet güvenoyunu alamayacak' diyor.

Hızını alamıyor, DP-UG'nin nasıl bir oluşum olduğunu halka anlatacağını söylüyor.
Aslanbaba büyük ihtimalle Serdar Denktaş'ın kendini aday göstermemesi nedeniyle öfkelenip, parti içi sırları dökme tehdidinde bulundu. O yüzden bu söylediklerinin üzerinde fazla durmaya gerek yok, burada merak edilen Ejder Aslanbaba destek verse bile hükümetin güvenoyu alamayacağı iddiası.
Yani 27 kişilik koalisyonda Ejder Aslanbaba oy verse bile vermeyecekler varsa, bu en az iki vekilin daha Aslanbaba’nın yanında/düşüncesinde olması demektir.
Peki hükümet güvenoyu almazsa ne olur?

Anayasaya göre 'geçici seçim hükümeti' ne beş gün süre veriyor Cumhurbaşkanı. Beş günün sonunda tekrar çıkılıyor Cumhurbaşkanının huzuruna. Bu hükümette güvenoyu alamazsa, yine bir beş gün veriliyor. Burada Cumhurbaşkanının hükümeti kurma yetkisini başka bir isme vermesi de sözkonusu oluyor ancak burada UBP güvenoyuna destek vermeyeceği için bu “beş” günlerin sonunda şayet birileri ikna edilemezse güvenoyu verenlerin sayısı aynı kalacağından sonuç değişmiyor. Ve son 'takdir-i hüküm' Cumhurbaşkanının. Cumhurbaşkanı bu hükümeti seçime kadar böyle götürebiliyor.

Bunlar, hükümetin bugün güvenoyu alamaması halinde yaşanabilecek süreç. Şayet beş-beş gider ve koalisyon içindeki kırgınlar ikna edilemezse, güvenoyu alınmamış bir hükümetle seçime gidilecek ve bu da siyasi tarihimize bir ilk olarak yazılacak…

Bu haber 10195 defa okunmuştur

:

:

:

: