Güneş enerjisi

KKTC’nin Türkiye elektrik enterkonnekte sistemine dahil olmasıyla adaya hem daha ucuz enerji gelecek, hem de ileride adadan enerji ihracatı yapma imkanı yaratılacak.

KKTC’nin Türkiye elektrik enterkonnekte sistemine dahil olmasıyla adaya hem daha ucuz enerji gelecek, hem de ileride adadan enerji ihracatı yapma imkanı yaratılacak.
İşte bu sözler Başbakan Yorgancıoğlu’na ait.
Yorgancıoğlu’nun bu ilginç açıklamasını Yusuf Kanlı ile yaptığı söyleşide okuyacaksınız.
Yorgancıoğlu ülkemizin bırakın enerjide yeterli olmasını, enerji ihraç edebileceğinden söz ediyor.
Başbakan KKTC’de güneş enerjisi atağına geçtiklerini ve bu konuda bazı ülkelerin şirketleriyle görüşmeler yaptıklarını da vurguluyor.
Dünyada, petrol kaynaklarının 2030, doğal gazın 2025, bir fosil yakıt türü olan Uranyumun 2030 ve diğer gaz rezervlerinin de 2050 yılına kadar tükenmesi bekleniyor.
Bu durum göz önüne alındığında dünyada petrol fiyatlarının artmasıyla birlikte, güneş enerjisi teknolojisi rekabetçi duruma geldi.
Bu sistemin KKTC’de de kullanılarak sürekli kılınması gerekiyor.
Ülkemiz güneş enerjisi açısından son derece güçlü.
Yenilenebilir enerji mutlaka kullanılmalı.
Ancak bu enerjiyi kullanırken ülkemizin doğal güzelliklerini ve çevresini de korumalıyız.
Gelişmiş ülkelerin deneyimleri bize bu konuda yol gösterici olmalı.
Güney Kıbrıs’ta inşa edilmesi planlanan ve gerekli izinleri alınan ilk güneş santrali inşasının maliyetinin bir kısmının AB tarafından karşılanacak.
2016 yılında tamamlanması planlanan güneş enerjisinden elektrik üretecek güneş parkı ve santrali, Rum Ortodoks Kilisesi Başpiskoposluğu’nun Güney Lefkoşa kazasının “Ahera” bölgesinde bulunan arazisi içerisine kurulacak.
Söz konusu bölgeye güneşin yörüngesini otomatik olarak takip eden “strilingdishunits” diye isimlendirilen 17 bin çanak kurulacak.
Kurulacak santralden Güney Kıbrıs’ın yıllık elektrik üretiminin yüzde 2’sine tekabül eden, 59 MW elektrik enerjisi üretilecek.
Bizim de bir an önce harekete geçerek güneş enerjisini kullanmamız gerekir.
Türkiye’den kablo ile elektrik gelse bile güneş enerjisi açısından güçlü olan ülkemize bu sistemi kazandırmalıyız.
Güneş enerjisinden elde edilecek elektrik çevremiz temizliği açısından da son derece önemli.
Hem güneş enerjisi hem de Türkiye’den deniz altından kabloyla gelecek elektrikle birlikte, yıllardır bacalarından zehir kusan AKSA ve Teknecik elektrik santrallerinden ancak bu şekilde kurtulabiliriz.


Bu haber 9618 defa okunmuştur
  •    - 10.04.2014 2014 ün ortalarındayız millet güneş enerjisinden su üretiyor bunlar daha güneşin faydalarını yeni öğrenmişler
  •    - 10.04.2014 ...............bir fosil yakıt türü olan Uranyumun ......... , Bilginize hayran kaldim sayin yazar ....... :-)
  • Onu bunu bilmem ince  NY - 10.04.2014 Ama, doktorlar eminim ki bu santrallerden cok ama cok memnundurlar. Politikacilarimizin yariya yakini doktor. Bu santrallerden zehirlenenleri de doktorlar muyahane ettigine gore; Altin yumurtlayan tavuk kesilmez.

:

:

:

: