1960 yılının 16 Ağustos'unda ilan edilen Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Anayasası, Cumhuriyeti oluşturan Kıbrıs Türk ve Rum Cemaatlerine ilaveten adada mevcut olan Ermeni, Latin ve Maronit azınlıklarının dini günlerinin, üzerinde mutabakata varılan önemlilerini resmi tatil olarak kabul etmekteydi.
1960 yılının 16 Ağustos'unda ilan edilen Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Anayasası, Cumhuriyeti oluşturan Kıbrıs Türk ve Rum Cemaatlerine ilaveten adada mevcut olan Ermeni, Latin ve Maronit azınlıklarının dini günlerinin, üzerinde mutabakata varılan önemlilerini resmi tatil olarak kabul etmekteydi.
Gregoryan kilisesine bağlı olan Ermeniler (Doğu) Ortodokslardır.
Fransız kökenli olduklarını iddia eden Latinler Katoliklerdir.
Kıbrıs'a yedinci yüzyılda Lübnan'dan gelerek yerleşen Maronitler Katoliklerdir.
Kendi başına bağımsız (Otosefal) olan Kıbrıs Rum Kilisesi'ne bağlı olan Kıbrıslı Rumlar, Ortodokslardır.
Kıbrıslı Türkler ise Müslümandır.
Katolik ve Protestan mezhebine bağlı Hıristiyanlar Noel bayramını yani Mesih’in Kutsal Doğuş Bayramı'nı 24 Aralık'ta kutlarlar ve Kıbrıs Cumhuriyeti Anayasasına göre 24 Aralık resmi tatil günüdür. Dolayısıyla okullar ve resmi daireler kapalıdır.
Ermeni Kilisesi gibi bazı Doğu Ortodoks Kiliseleri, Jülyen takviminde 25 Aralık'a denk gelen 6 Ocak'ı Noel Bayramı olarak kutlarlar. Bu nedenle de Kıbrıs Cumhuriyeti Anayasasına göre 6 Ocak da resmi tatil günüdür. Okullar ve resmi daireler kapalıdır.
Bunun İslam dinindeki muadili Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed'in Doğum Günü, 'Mevlid Kandili'dir ve Kıbrıs Cumhuriyeti Anayasasında resmi tatil günü olarak yer alır. Bu nedenle de KKTC'de Mevlid Kandili resmi tatil günüdür.
Paskalya Bayramı (Yortusu) Hıristiyanların Peygamberi olan Hazreti İsa'nın çarmıha gerilip ölmesinden sonra yeniden dirilişinin kutlandığı bayramdır ve ilkbaharda yer alır. Kıbrıs Cumhuriyeti Anayasasına göre Paskalya yortusunun kutlandığı günler resmi tatil günüdür. Okullar ve Resmi daireler kapalıdır.
Bu bayramın İslam dinindeki muadili Ramazan ve Kurban Bayramlarıdır. Kıbrıs Cumhuriyeti Anayasasına göre Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramının kutlandığı günler resmi tatil günleridir. Okullar ve Resmi daireler kapalıdır.
Güney Kıbrıs'ta faaliyetini sürdüren İngiliz Okulunda Kıbrıslı Rumların ve azınlıkların çocukları okurken, Kıbrıslı Türklerin çocukları da okumaktadırlar. Her ne kadar 1960 yılında Kıbrıs Cumhuriyetinin ilanı ile İngiliz Okulu'nun statüsü değişmiş ve İngiliz Okulunun yönetiminin Kıbrıs Cumhuriyeti tarafından yapılması ile ilgili özel bir yasa geçirilmiş olsa da, 1960 Anayasasının halen varlığını sürdürdüğünü iddia eden Kıbrıs Rum Yönetiminin, İngiliz Okulu'nda okuyan Kıbrıslı Türk Öğrencilerin, Anayasadan kaynaklanan dini kutlamalarına ve tatil haklarına saygı göstermesi gerekmektedir.
Güney Kıbrıs'ta sayıları 70 bini geçmiş olan Rusların, bağlı oldukları Doğu Ortodoks dinine göre 6 Ocak günü 'Arife', 7 Ocak günü de Noel Bayramıdır. 7 Ocak gününe resmi tatil gözü ile bakan ve bu günde Rus vatandaşlarının Noel kutlaması için tatil yapmalarını hoş karşılayan Kıbrıs Rum Yönetiminin, Kıbrıs Cumhuriyetinin kurucusu ve ortağı olan Kıbrıslı Türklerin, Anayasa'da yer alan Müslümanlara ait dini kutlama günlerini resmi tatil olarak dikkate almaması ve hoşgörülü davranmaması kabul edilebilir bir yaklaşım değildir.
Kıbrıs Rum Yönetiminin bu hoşgörüsüzlükleri ve yasa dinlememezlikleri üyesi olduğu Avrupa Birliğinin dinler arası diyalog, işbirliği ve hoşgörü anlayışına da hiç uymadığı gibi, bir arada yaşamaları için kendilerini paraladıkları iki toplumun bir arada yaşayabilme umuduna gölge düşürmektedir.