3 Aralık Dünya Engelliler Dayanışma Günü çerçevesinde birçok etkinlik düzenlendi. Dernek yetkilileri, siyasileri ziyaret etti. Sorunlar aktarıldı, çözüm için siyasilerden yardım istendi.
Geçen yılın aynı gününe baktığımız zaman konuşulan sorunlar aynı, çözüm için öneriler aynı, tek değişen siyasi isimler. Biri gidiyor diğeri geliyor. Sorunlar ise orta yerde duruyor.(paragraf 2)
Bir kaldırımı bile engelli canlarımız için uygun düzeyde yapmayı başaramamışken, hayat şartlarını iyileştirmeden nasıl bahsedebiliriz?
Ülkemizdeki engelli canlarımızın canının acımaması için ne yapıyoruz?
Bir yerlerde engelli bir vatandaş gördüğümüz zaman yüreğimiz dağlanıyor, üzülüyoruz, yardım etmeye çalışıyoruz. Aslında esas yardıma ihtiyacı olan bizleriz…
Engelli canlarımıza üzüleceğimize “onlar için toplum olarak ne yapabiliriz” diye düşünsek, çözüme daha erken ulaşacağız.
Gelelim siyasilerimize, seçim zamanı verilen sözler halen daha aklımızın bir köşesinde duruyor.
Muhtemelen orada durmaya da devam edecek, çünkü atılan adımlar yetersiz hatta yok denecek kadar az.
Bir tarafta Sivil Toplum Kuruluşları, cana başla çalışıyor, diğer tarafta yine özel sektör kendi üzerine düşeni kıt kanaat kaynaklarıyla yapmaya çalışıyor.
Peki siyasilerimiz ne yapıyor?
Bu soruyu sorarken tüm siyasilerimizi aynı kefeye koymamak gerektiğini hatırlatmakta fayda var.
Sayın Çalışma ve Sosyal Güvenli Bakanımız Aziz Gürpınar’ın bu konuda ne kadar hassas olduğunu ve imkânları doğrultusunda elinden geleni yapmaya çalıştığını görüyoruz.
PEKİ, YA SİZ?
Kıbrıs Türk Engelliler Federasyonu Başkanı Derviş Yücetürk, Özel Eğitim Yasa Tasarısı’nın yasalaşması ve Dernekler Yasası’ndaki değişikliklerin acil olarak tamamlanması talebinde bulunuyor.
Yücetürk ayrıca geçtiğimiz yıl 14 maddeden oluşan taleplerinin bu yıl 11’e düştüğünü belirtiyor. İşte az önce yukarıda yazdığımız konunun doğruluğu da burada gözler önüne seriliyor ( bkz. paragraf 2)
Yücetürk’ün bu istemi üzerine açıklama Bakan Gürpınar’dan geliyor ve tasarının Meclis Komitesi’nde ele alındığını ve yakın zamanda geçeceğini kaydediyor. Öte yandan Bakan bugüne kadar engelliler için somut adımlar atılmadığını doğrular bir cümle de kullanıyor ve 2015 yılında engellilere yönelik somut adımlar atılacağını dile getiriyor.
Sayın Bakan’ın inşallah yolu açık olur ve diğer konularda olduğu gibi engellerin aşılması konusunda da kapalı kapılar açılır.
İnşallah bir dahaki seneye “GELEN DE AYNI GİDEN DE… ENGELLERDE…” demeyiz.