Euro Bölgesi’nde olmak kolay iş değil. Disiplin ister, yürek ister, üstüne üstlük ekonomik dengelerin alt üst olmaması lazım.
Komşumuz Güney Kıbrıs’ın Anavatanı sayılan Yunanistan’da uzun süre Euro Bölgesinde olmanın nimetlerinden yararlandı. Ta ki yeni hükümet seçilene kadar…Gerçi öncesinde ekonomik sorunlar almış başını gidiyordu. Denetlemeler kredi dilimleri derken eski hükümet hezimete uğramış ve Çipras hükümeti yeni yönetimin göbeğine oturmuştu.
Çipras başa gelirken radikal kararların alınacağını duyurmuş, Almanya’ya kafa tutmuş ve sert açıklamalarda da bulunmuştu.
Geçtiğimiz gün Euro Bölgesi Maliye Bakanları’nın aldığı bir karar daha doğrusu Yunanistan için serbest bırakılması beklenen kredi dilimi serbest kalmayınca tehlike çanları çalmaya başladı.
Söz konusu kredinin serbest bırakılmaması Yunanistan üzerinde soğuk duş etkisi yarattı.
Kredinin tutarı 7,2 milyon Euro’ydu…
Kredinin serbest bırakılmama gerekçesi ise Yunanistan'la AB kurumları ve IMF arasındaki reform pazarlığında uzlaşılamayan konuların olması. Maliye Bakanları “ daha fazla zaman ve çabaya ihtiyaç duyuluyor” dediler ve Yunanistan büyük bir hayal kırıklığına uğradı. Aslında beklediği bir karardı ama Nasrettin Hoca gibi göle yoğurt çalmışlar ve ya tutarsa demişlerdi. Tutmadı da yani yanlış hesap Bağdat’tan döndü. Yunanistan için tehlike çanları çaldı dedik ya… Zaten elinde az bir nakiti bulunan Yunanistan için tarihi açıklamayı yapmakta Maliye Bakanı Yanis Varufakis’e kaldı. Varufakis, kalan kredi dilimini alamamaları halinde birkaç hafta içinde 'nakitsiz' kalabilecekleri uyarısında bulundu.
Aslında bu önemli bir çağrı ve yakarıştı.
Varufakis’in bu yakarışı ve Çipras hükümetinin bundan sonraki tutumu daha da önem kazanıyor. Uyum gösterebilecekler mi? Geri adım atabilecekler mi?
Her ne yapacaklarsa yakın bir zamanda yapmaları gerektiği ise yadsınamaz bir gerçek.
Yunanistan TROYKA kurumları ile anlaşma sağlaması durumunda rahat bir nefes alabilecek ama anlaşmayı başarabilecek mi? İşte esas soru bu. Başarırsa yeniden ağır yaptırımlarla karşılaşacağı da ayan beyan ortada. Yunan halkı bu ağır bedeli ödeyebilecek mi? Çipras hükümeti vaatlerini bir kenara bırakıp boyun eğebilecek mi?
Her neyse dönelim Varufakis’in açıklamalarına…
Varoufakis, 'Likidite konusu korkunç bir mesele. Bu herkesin bilgisi dahilinde. Lafı gevelemeyelim. Perspektif açısından gelecek birkaç haftadan bahsediyoruz' dedi.
Yani işin özeti Yunanistan için kepenkleri kapatma süresine kritik birkaç hafta kaldı.
Sonuç merakla bekleniyor.
Bu arada Yunanistan’ın durumu şunu akıllara getirdi;
Bir yanda, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Anavatanı olarak bilinen Türkiye Cumhuriyeti’nin gün geçtikçe güçlenen ekonomisi ve her şartta KKTC’nin yanında olduğunu göstermesi, diğer yanda da ekonomik darboğazdan kurtulmaya çalışan Güney Kıbrıs ve batmak üzere olan Yunanistan…
Sadece bir karşılaştırma…