Çim alanları

Bahçemizde olmazsa olmazlardandır çim alanları.

Bahçemizde olmazsa olmazlardandır çim alanları. Bahçede o kadar kendini gösterir ki bize kokusu görüntüsü yemyeşil duruşu ile gerçek bir bahçenin hazzını verir. Önemli olan çim zevkinin çileye dönüşmemesidir.

Bu yüzden çim ekerken başından itibaren doğru adımlar atmamız gerekir. Her şeyden önce iklim şartlarına uygun çim cinsini seçmeli ve bahçenin konumuna göre de -gölge mi güneşli mi, denize yakın mı ve en önemlisi suyunuz yeterli ve tuzlu ve temiz mi?- adımımızı atmalıyız. Bu noktaları göz önünde tutarsak ekilen çimlerde başarı oranı yüksek olur.

ÇİM ÇEŞİTLERİ

Bizim iklimimize en uygun çim çeşidi Avusturalya Kikiyu çimidir. Bu çeşit çim sıcağa ve susuzluğa dayanıklıdır. Sıcağa ve susuzluğa dayanıklı bir diğer çeşit ise Bermudadır. Bermudanın birçok çeşidi vardır. Bunların arasında en fazla gözde olan Bermuda Saharadır. Tuzlu suya dayanıklı ve daha koyu yeşil bir çim olan bermuda sahara kış aylarında yeşilliğni kaybeder. Bu yüzden kış aylarında üzerine festluka ekimi yaparak çim alanını canlandırabilirsiniz. Festluka daha koyu ve canlı bir çimdir. Daha çok gölge yerlere ve sulu bölgelere tercih edilir.

ÇİM ALANLARINI BAKIMI

Çim alanını güzel ve canlı görülmesi için çimin bakımı çok önemlidir. Çimlerin sık kesilmesi ilaçlanıp vitaminlenmesi ve doğru zamanda yeterince sulanması çok önemlidir. Bu yüzden kullandığımız çim makinesinden tutun da çim kenarı makası ve makinesine kadar doğru alet kullanımı da çok önemlidir. Çimleriniz kesilirken düzgün ve derin kesilmeli, bu yapılırken de serin saatler seçilmeli. Tabii ki bu unsur sularken de geçerli olup özellikle sulama saatlerini sabahları seçmeniz daha yararlı olur.

Böylece geceleyin çimin ıslak kalmasını önleyip bakteri ve mantar hastalıklarından korumuş olursunuz. Tüm bunlar yanıda çimin ilaçlama ve vitaminleme işlemini (mantar + kurt+vitamin) çim sulandıktan sonra yapmanız gerekir. Böylece ilaçlamadan sonra ilacın en az üç gün çimde kalması için çime zaman kazandırmış olursunuz.

Bu şekilde yapacağınız bakım ile çimin sürekli sağlıklı kalmasını sağlarsınız. Böylece çimin zevkini çıkarabileceğiniz gibi bahçenizden de zevk almış olacaksınız. İlacın en az üç gün çimde kalması için çime zaman kazandırmış olursunuz ilaçlama ve vitaminleme işlemini 15-20 günde bir yapmanız gerekir özellikle kelebekleri çimin üzerinde uçuştuğunu gördüğünüz zaman yumurta kıran bir insektisit ile ilaçlayıp gelecekte çimi bekleyen risklerden arındırmış olursunuz.

ÇİM ALANINI GENÇLEŞTİRME

Özellikle 2-3 yıldan sonra çim alanınd hastalıkların birikmesi artar, çim kalınlaşır, odunsu bir hal alır ve çim yükselir. Bu durumlarda çimi gençleştirmek gerekir ve bu işlemi de özellikle mart sonu nisan ayı başı yapmak en uygun zamandır. Bu işlemi yaparken çimi çok kısa yerle bir kesmek gerekir ve birkaç hafta öncesinden çim kalınlığını azaltmak gerekir. Bunu da kademeli olarak yapabiliriz. İlk hafta çim 3 no dan 2 noya düşürülerek kesilir en son hafta ise kesim yüksekliği 1 e düşürülür. Böylece çim zorlanmaz.

Daha sonra kısa kesilen çimin iyice ilaçlanıp hastalıklardan ve böceklerden arındırılması gerekir. İnce elenmiş kumlu ve gübreli toprağın çimi kapatacak şekilde çimin sadece uçları görülünceye kadar serilmesi gerekir. Bu yöntemle çim alanı havalanmış hastalıklardan arınmış şekilde geri gelecektir. Bu şekilde yapacağınız bakım ile çimin sürekli sağlıklı kalmasını sağlarsınız. Böylece çimin zevkini çıkarabileceğiniz gibi bahçenizden de zevk almış olacaksınız.
Sorularınız için serdar@medgardener.com

Bu haber 369 defa okunmuştur

:

:

:

: