KKTC olarak birçok yönde, farklı uygulamalarımız olduğunun altını çizmemize gerek yok. Dünyanın birçok ülkesinin ilerlemek adı altında gerçekleştirdiği gelişmeleri, bizler maalesef gelişemeyerek uyguluyoruz. Ancak işin trajikomik durumunu da ele aldığımız zaman, başta AB olmak üzere, gelişmiş toplumlara adım adım ilerlediğimizi savunuyoruz.
Kıb-Tek Yönetim Kurulu’nun yaklaşık bir aydır hayata geçirdiği bir uygulamadan bahsetmek istiyoruz sizlere. Yeni ev satın alanlar veya kiracı olacak olanlar ile ilgili…
Uygulamaya göre, yeni ev satın alacak veya kiralayacak olan şahısların, Kıb-Tek’e yaptıkları başvuru esnasında, 469 TL karşılığı olan bir depozit ve KKTC vatandaşı bir kefil sunması gerekiyor. Uygulama, hem KKTC vatandaşları, hem de yabancı şahıslar için zorunlu! KKTC vatandaşı kefil bulamayanlar için ise 469 TL olan depozit ücretinin üç katı, yani 1407 TL talep ediliyor!
Bu noktada KKTC vatandaşlarının kefil bulmak ile ilgili bir sıkıntı yaşayacaklarını düşünmüyoruz. Ancak yabancı kişilerin, hiç tanımadıkları bir ülkede, kendilerine KKTC vatandaşı kefil bulabileceklerine de ihtimal vermiyoruz.
Yani özetle, yabancı yatırımı, her zaman olduğu gibi, yine zora sokuyor, soğutuyoruz.
Bu uygulamanın amacını sorguladığımız zaman ise Kıb-Tek’te biriktirilen borçların, garanti altına alınmasından başka bir ihtimal gelmiyor aklımıza! Yani olurda şahıslar, Kıb-Tek’e borçlarını ödemezlerse, günün sonunda bu depozit ücreti ile Kıb-Tek, alacaklarını güvence altına alacak! Dediğimiz gibi aklımıza gelen tek ihtimal bu!
Yani Kıb-Tek’e yapılan başvuruların, büyük ölçekte yabancı şahıslar tarafından yapıldığını ve bu şahısların kefil bulamaması sonucunda, alınan paranın üçe katlandığını; yine bu paranın bankalarda işletilmek kaydı ile Kıb-Tek’e ciddi bir gelir kaynağı olduğunu düşünmüyoruz elbette!
Ama aklımızı karıştıran da bir soru oluyor! Eğer yeni sayaç taktıran bir şahıs, elektrik ücretini ödemez ise bu elektrik zaten kesilmiyor mu? Ve bu işlem bir aylık borç ödenmemesi halinde gerçekleştirilmiyor mu? Eğer sistem bu şekilde yürüyor ise Kıb-Tek neden üç depozit gibi bir ihtiyaç duyuyor? Yok, eğer ödenmeyen borç nedeni ile elektrik hemen kesiliyor ise ödenen 469 TL’lik depozit, bu borcu karşılamıyor mu?
Bunlar elbette merak ettiklerimiz…
Birde bildiklerimiz var!
O da, dünyanın gelişmiş olarak adlandırılan ülkelerinde, elektrik kullanımı için herhangi bir kefalet sisteminin olmadığıdır.
Şahıs gider, başvurusunu yapar, depozitini öder ve elektriğini kullanmaya başlar! Elektrik borcunu bir ay dahi geciktirdiği anda, elektriği kesilir! Ödemesini yapmadığı taktirde, elektrik alamaz ve konu mahkemelik olur! İşte sistem bu kadar basit!
Sonuç olarak ülkemizde yeni uygulanmaya başlanan bu kefalet sisteminin altından, iki ihtimalin çıkabileceğine yer veriyoruz. Bu ihtimalleri de yazarken; İHTİMAL olduğunun altını çiziyoruz.
1- Ya Kıb-Tek, yukarıda da belirttiğimiz gibi, gelişmiş ülkelerin, basit uygulamasını dahi yapabilecek durumda değil ve açığını peşinen insanların eline cebini atarak kapatıyor!
2- Ya da, Kıb-Tek bir banka misali, insanları kefil bulmaya zorlayarak, bir yerine üç katı para alıyor ve bu parayı işleterek, kendi sistemsizliğinin açıklarını kapatıyor!