Ülkemizde, sık sık gündeme gelen ve değiştirilmesi istenen, Siyasal Partiler Yasası ile Seçim ve Halk Oylaması yasalarının, sadece birinde, Siyasal Partiler Yasa’sında, değişikliğe gidildi.
Yapılan değişikliklerle, ülke koşullarına uygun, bazı değişiklikler yapılmıştır.
Bunların başında, vekil transferlerinin, yapılmaması için kurallar, Siyasal Partiler Yasası, 1976 yılından itibaren, esaslı olarak 2015 yılında böylesine bir tadilata uğramış, tadil edilmiştir.
Yeni yasa ile: Seçimlerde % 5 oy yüzdesi alan partiler, Meclise vekil de göndermeseler, hazine yardımından yararlanacaklar.
Yeni değişiklikle, siyasal partilere, başkanın yanında, bir de eş başkanlık ihdas edildi.
Her cinsiyete de, % 30 kota zorunluluğu, getirildi.
Siyasal partilere, daha ciddi bir mali denetim getirmeyi de, ön görmektedir.
Bu tadilatlar, yeterli mi?
Yeterli, değil.
Ama en azından, bir başlangıç,
% 5’lik, oy oranını aşan bir siyasal partiye, vekil çıkarmasa bile, hazine yardımı verilmesi, takdir edilecek bir husus.
Fakat bu, eksik…
Çağdaş demokrasilerde ve temsili sistemlerde, yeni kurulan siyasal partilere de, olanak tanımak için, tasanın, ön gördüğü kuralları yerine getirmesi halinde ve ilk seçimlere katılma şartı ile seçime katılan partilere de, hazine yardımı verilmesi, çağdaş demokrasinin bir gereğidir.
Çünkü bir ülkede siyasal partilerin kuruluş amacı, ilk seçimlere katılıp, iktidara gelmektir.
Yeni bir siyasi oluşum meydana getirmek için, ülkenin her yerinde
Örgüt kurmak gerek.
Örgüt binası, açmak gerek.
Bu ise, mali finansmanı gerektirir.
Ülkemizde, bu bayağı, sıkıntılı bir iş…
Dolayısı ile mevcut siyasi partilerle yarışacak olan, yeni bir siyasi partiye, en az, yarış parkuruna gidecek oranda, bir mali katkı, devlet tarafından yapılmalıdır.
Sadece, seçime katıldıktan sonra, % 5 oy oranı ile parlamentoda olmayan, siyasi partilere. Hazine yardımının, verileceği yollu düzenleme, ülkemizde çağdaş demokrasi açısından, bir eksiklik olduğu kanısını taşımaktayım.
Bizde ve dünyada, çağdaş demokrasinin vazgeçilmez ikizi, Siyasal Partiler Yasası ile Seçim ve Halk Oylaması Yasa’larıdır.
Bir tanesi, ellendi.
Diğeri, beklemede.
Seçim ve Halk Oylaması Yasa’sı, ne zaman ele alınacak?
Esas, halkın beklediği Yasa, bu.
Demokrasinin işleyişi ve halkın daha aktif siyasete katılması, bu Yasa’da yapılacak olan değişiklikle, mümkün olacağı kanısı, hala daha halkın sarıldığı, bir umut olarak durmaktadır.
Siyasal Partiler Yasa’sının, tadil edilen bölümleri, belki yetersiz olabilir.
İleride, yine ele alınabilir.
Partileri ve siyaset kurumunu, yozlaştırmaya iten, transferlerin önlenmesi bile, büyük bir olay.
Çağdaş demokrasinin ve temsili sistemin, kurallarını belirleyen ve bir anlamda, halkın çok gerisinde kalan, bu yasa, ne zaman, Genel Kurula getirilecek?
Yoksa bu değiştirilen yasa ile mi, iktifa edilecek?