Alanlara ve ortamlara göre değişir. Küçük balkonlu evlerde bile mutlaka balkonumuzda bir renk, yeşillik görmek isteriz ve mutlaka bir köşe ayırmaya çalışırız. Balkonumuzun o küçücük köşelerine attığımız feslikanın kokusunu güzel bir karanfilin renginin zevkini çıkarırız. Malum küresel ısınma susuzluk kuraklık derken bir baktınız evinizin bahçesini kuru otlar sarmış. Peki, tüm bu olumsuzluklara rağmen biz bahçelerimizi nasıl canlandıracağız diye bir soru aklımıza takılıyor. Ben de size yaz aylarını yaşadığımız bu günlerde, bir bahçenin çok az bir bakımla ve evine günlerce su uğramayan bahçelerin bile nasıl yapılıp çok renkli ve canlı görüleceğinden bahsedeyim.
Bir bahçe yaratırken öncelikle çok az su ile yaşayabilen güzel görünen ve az bakım isteyen çiçekleri seçmemiz gerekir. Özellikle bizim iklimimize uygun sayılabilecek muhteşem görüntülü ve birçok özel rengi olan cemile, Akdeniz ikliminin vazgeçilmezi yasemin, tırmanıcı türlerden güzel kokulu hanımeli, küçük boyu ile kendinden fazla çiçek sunan bodur sardunyalar, günlerce sulanmadan yemyeşil kalan yukkalar bunlardan birkaçı.
• Bunun yanında meyve ağaçları için de tavsiye edebileceğim susuzluğa dayanıklı türler nar, incir, cennet hurması, şeftali, mersin, badem ve ceviz.
• Kaktüsler bahçemizde yer almalı. Kaktüs çiçeğinin güzelliğini yakalamak çok zevklidir bence. Bu bitkiler hem susuzluğa dayanıklı hem de bakım istemezler. Özellikle bahçemizde oluklu deniz kayalarını kullanıp kaktüslerle çok güzel köşeler yaratabilirsiniz.
• Susuzluğa dayanıklı çiçekli ağaçlar seçiniz. Bunlar hem bahçenizi dolgun gösterecek hem de renklendirecek. Bu türlere örnek olarak Jakaranda, alev ağacı, bignonya, duranta ve güzel hatmiyi örnek gösterebiliriz.
Jakaranda kışın yapraklarını döken 15 metreye kadar boy alabilen mor renkte salkım salkım çiçek açan bir ağaçtır. Yaprakları kuşların kanadını andırır. Anavatanı Brezilya olan bu ağaç önce ilkbaharın gelmesiyle muhteşem bir görüntü alıp çiçeğini açar sonra Haziran ayı sonuna doğru çiçeğini yenileyip kendini canlandırır. Susuzluğa dayanıklı mükemmel bir süs ağacıdır.
Dilden dile dolaşan alev ağacı kolay kolay yetişmeyen bir türdür. Kış şartlarından çok etkilendiği için genç fidan iken kırağıdan yanıp kurur. Yetişkin bir ağaç olana kadar bu tehlikeyi atlatamaz. Susuzluğa dayanıklı bir ağaç olup ateş kırmızısı şeklinde çiçekleri vardır. Adını çiçeklerin renginden aldığı için özellikle gece ışığında yanan bir ağaç görüntüsü alır. Kışın yaprağını döküp haziran ayında yeşillenmeye başlar ve bir anda bütün ağaç kısa sürede yeşillenir. Alev ağacı yüksek bir ağaç olmanın dışında yanlara da yayılır ve kaba gölgesi sıcak iklimlerde mükemmel bir ortam oluşturur.
Evet, bu ağaç ve çiçekleri bahçenize ekip bu susuzlukta yeşil bir bahçe yaratabilirsiniz. Önemli olan az su ve bakım ile yaşayacak bitkileri tercih etmek.
Yazı tam anlamıyla hissettiğimiz bu günlerde, bu önerilerimin bahçe arzusu ile yanıp tutuşan fakat su sorunundan dolayı çekinenleri cesaretlendirmesi umudu ile yazımı noktalıyorum.