Yaz döneminde bahçeler daha renkli, daha canlı, cıvıl cıvıl oluyor. Yanlış anlaşılmasın; diğer mevsimlerde de güzel ama yaz gelince daha coşkulu oluyor. Siz de bu coşkuyu bahçenize taşıdınız mı? Saksılarınıza renkli sardunyalar diktiniz mi? “Ilık bir yaz rüzgarı çıksa da biraz serinlesek” mi diyorsunuz oturdurduğunuz balkonunuzda? Herkesin yaz bahçesi hayali farklıdır. Yaz bahçeleri renklerle buluştuğu zaman farklılaşır.
Bahçenizin girişini küçük tasarım oyunlarıyla yeniden yaratabilirsiniz. Dışarıdan görenler şaşkınlıklarını gizleyemeyecek ve bahçenizi görür görmez çarpılacaklar. Canlı renklerden mi yoksa yumuşak tonlardan mı hoşlanıyorsunuz? Bahçenizin girişinde değişiklik yapma zamanı sizce de gelmedi mi? Bahçenin kendisiyle uğraşmaktan bahçe girişinin düzenlenmesi hep atlanır. Çeşit çeşit bitkilerin yardımıyla bahçenizin girişine yepyeni bir hava katmanız mümkün. Bahçe girişinin önemli olduğunu unutmayın. Bahçenizden, evinizden, özetle sizden ilk ipucu bahçenin girişinden elde edilir. Kurak, renksiz hatta ruhsuz bir giriş kimsenin hoşuna gitmez. Eve girişin neşesini artırmak için size önerimiz renklerin gücünden faydalanman z olacak. Canlı renkler favorinizse en canlı renkte açan çiçekleri tercih edin. Daha sakin ve romantik bir ruha sahipseniz açık tonlardan oluşturacağınız bitki grubu ruhunuza ilaç gibi gelecek. Keskin bir çizgiyle kendinizi özetleyemiyorsanız, her ikisinin karışımına renkli saksılar ilave etmeye ne dersiniz? Yazın en sıcak günlerinde pratik çözümlerle yenilikler yapabilirsiniz. Bunun için sabahın erken saatlerini ya da akşamüstünü tercih edin. Biz bahçe severler için yenilik her zaman heyecan vericidir. Bu heyecana biraz da renk katın, keyfiniz iyice yerine gelsin.
İlk önerimiz kararsızlar için geliyor. Canlı tonları da severim, açık renklere de bayılırım diyorsanız işin içinden çıkmanız zor olabilir. Bu gibi durumlarda her iki seçenekten de az miktarda kullanmalısınız. Bahçenin girişine yerleştireceğiniz bitkilerin yüksek boylu olanlarını çit ya da bahçe duvarına yakın dikmelisiniz. Sınır bitkileri olarak şekil verilebilen bitkiler tercih edebilirsiniz. Her dem yeşil Pittosporum ya da kırmızıya dönüşen yapraklarıyla alev çalısını kullanabilirsiniz. Bitki grubunun ön kısımlarına, alçak çalı grupları yetiştirebilirsiniz. Açık renkli tonlarda lavanta ya da canlı pembe tonlarda sardunyalar, bahçe girişine çok yakışır. Beyaz ve pembe çiçekli papatyalarla burayı kır bahçesine dönüştürebilirsiniz. Farklı figürlerde heykeller, renkli rüzgar pervaneleri kullanarak burayı olduğundan daha canlı bir hale çevirebilirsiniz. Parlak tonlarda saksılara ne dersiniz? Büyüklü küçüklü saksıları bu alanda da kullanabilirsiniz. İçlerine saksının renklerine uygun tonlarda çiçekler dikmenizi öneririz. Mevsimlik çiçekler dikecek olursanız dört mevsim değişiklik yapabilirsiniz. Yaz döneminde turuncu kadife çiçekleri, rengarenk vinkalar ve rüstem paşaların asaleti kış döneminde bunların yerini sarı hercailere, tavşan kulaklarına bırakabilir. Bu uygulama bahçenize yeni bir soluk kazandırır.
Enerjinizi bahçenize yansıtmak istiyorsanız, bahçe girişini canlı tonlardaki bitki gruplarıyla donatın. Biraz cesaret, sonucuna siz bile şaşıracaksınız. Bahçe kapısının her iki yanına da aynı tasarımı uygulayın. Bu bütünlük bahçe yolunu olduğundan daha şık gösterir. Simetriden hoşlanmıyorsanız birkaç değişiklikle farklılık yaratabilirsiniz. Bahçe duvarlarınıza ahşap çitler kullanabilirsiniz. Sıcak bir malzeme olan ahşabın dayanıklılığını artırmak için piyasada yer alan koruyucu verniklerden sürmelisiniz. Bu uygulama sayesinde ahşap çitler, uzun yıllar bahçenizde zarar görmeden kalır. Sizin de keyfiniz kaçmaz. Yer döşemesi olarak yine tuğla görünümlü sert zemin döşemesi tercih edebilirsiniz. Yer yer araya salkan bitkilerle duvarınızı canlandırabilirsiniz. Canlı tonlardaki bitkilerin yere doğru sarkmasıyla yol oldukça dekoratif görünecektir. Gelen misafirlerinize sıcak bir merhaba için canlı tonların gücünü küçümsemeyin. Misafirlerinize ikram edeceğiniz soğuk buzlu bir limonata ile bu sıcak yaz günlerinde bahçenizin keyfini çıkarmaya ne dersiniz?