Bitkilerimiz bizim için değerlidir. Bahçeseverlerin onlara gözü gibi baktığından eminim. Bazen sulaması, budaması, toprağın havalandırılması ve gübrelenmesi gibi bakımlara rağmen yine de bitkilerimiz istediğimiz performansı göstermeyebilir. Bunun nedeni toprağımızın besin değerleri yüksek olmayabilir,suyumuz tuzlu ve fazla kireçli olabilir, ve en önemlisi iklim şartlarına uygun olmayan bitkiler ekmiş olabilirsiniz. Örneğin kurak olan bir bölgeye suyu çok seven bitkiler ekmişsinizdir, gölge seven bitkileri güneşli bir bölgeye ekmiş olabilirsiniz veya bu iklime uygun olmayan meyve ağaçları ekip verim alamamış olabilirsiniz. Bunlar hep önceden planlanıp uzman ,deneyimli kişilerden yardım almanız gereken konular.
Bütün planlarınızı doğru şekilde yapmanıza rağmen sararmalar ,kurumalar,yaprak kıvrılmaları gibi sorunların bitkilerinizde oluştuğunu görebilirsiniz. Bu durumda önce teşhisin konulup sonra uzman ekiplerden yardım almalınarak müdahale edilmesi gerekmekte. Mediterranean Garden Center olarak biz tüm bahçe konularında yardımınıza koşacak deneyimli donanıma sahibiz. Bitkilerinizden kesip getireceğiniz sorunlu veya hastalıklı dalı veya yaprağı analiz edip sorunun ne olduğunu nasıl bir ilaç veya gübre kullanmanız gerektiğini,kullanım şekli ,zamanı ve dozajını , hastalık süresi boyunca takip etmeniz gereken yolları göstermek için herzaman yanınızdayız.
Yaz döneminde bitkilerde görülen sorunlar
Sıcakların artmasıyla birlikte bitkilerde görülen hastalıklar da artış gösterebilmektedir. Sulama da bu hastalıkların artmasına yardımcı olmaktadır. Son zamanlarda özellikle süs bitkilerinde sık rastladığımız örgülü beyaz sinek (mealy bugs), kırmızı örümcek, uyuz, yaprak sineği ve güvesi. Narenciyelerde yaprak galeri güvesi,akdeniz sineği. Zeytinlerde mantar hastalıkları zeytin güvesi ve sineği. Asmalarda küllenme ve kurt. Güllerde küllenme uyuz ve mantar hastalıkları. Çimlerde mantar kurt ve böcek hastalıklarıdır.
Bunlardan en önemlisi de hastalık sandığımız mineral ve vitamin eksiklikleri de yaz dönemi nde çok görülmektedir. Kalsiyum, magnezyum, azot ,demir ve çinko eksiklikleri de dallar ve yaprakların analizi yapılarak eksikliğin giderilmesi için gerekli önlemler alınır ve takviyelerle eksiklik tamamlanabilir.
Saksı Çiçeklerinde karşılaşılacak sorunlar
Evinizdeki hastalıklı bir bitkiyi, diğer bitkilere de bulaşma ihtimalini göz önünde bulundurarak hemen ayırmalısınız.
Saksı bitkilerinde en çok görülen güveye benzer ve rahatsız edildiğinde uçuşan küçük beyaz sineklerdir. Bunu bir beyaz sinek için verilecek bir insektisit ile ilaçlayabilirsiniz.
Yeşil veya siyah sinekler bitkinin büyüyen uçlarında koloni oluştururlar. Yok etmek için yeşil ve siyah sinek için verilecek bir insektisit kullanabilirsiniz.
Yaprak, çiçek ve gövdede görülen gri küf için bitkiyi daha kuru bir ortama alın ve hava akımını artırın. Ölü çiçek ve yaprakları düzenli olarak ayıklayın. Eğer sorun devam ederse mantar ilacı (fungicide) ile spreyleyin.
Mealy Bugs Yaprakların altında ve gövdede bulunan minik yün yumaklarına benzer oluşumlardır. Bunlar için özel insektisler ve yaz yağı karışımı kullanabilirsiniz.
Bitkileri hastalıklardan ve böceklerden korumak, tedavi etmekten daha kolaydır. Bu nedenle bitkilerin güçlü ve sağlıklı olmalarını sağlamak amacıyla ideal bir bir ortam yaratmalısınız. Hastalıklı olan bitkileri ilaçlamak ve kendimizi güvenliğimizi de sağlamak için birtakım önlemler almalısınız. İlaçları tutarken eldiven kullanmalısınız , ilaçları hazırlarken verilen dozaja dikkat etmelisiniz , mutlaka ve mutlaka ilaçlama yaparken maske takmalısınız. İlaçlamayı serin saatlerde yapmalısınız. Tüm bunlara uyarak hem kendimizin hem de çevremizin sağlığını koruruz.