Bahçelerdeki farklı bölgelerin o bahçenin havasını değistirip tekdüzeliğe renk kattığına inaniyorum.
Öncelikle kaktüs köşesi ile başlayalım. Kaktüslerle çölün sıcak ortamını bahçemizin bir köşesine taşıyabiliriz. Kumların arasında çıkan kaktüslerin yanında farklı kayalar ile düzenlenmiş bir kaktüs köşesi görülmeye değer. Birçok insanlar kaktüsleri dikenlerinden dolayı sevmezler. Kaktüs denince aklınıza yalnızca dikenleri gelmesin. Kaktüsler çiçek açtığı zaman bu güzelliğini görmek gerek. Kaktüslerin birçok türü çok nadir çiçek açar ve bu çiçeği de bir gecede solar. Bunların tutkunu olan birçok insan ise çiçek açacağı zamanı dört gözle bekler. Kaktüslerin çiçeğini görmek ve fotoğrafını çekmek için yarışır.
Bu sıcak köşeden sonra serinlemek için ufak bir şelalesi olan yapay bir havuz bölgesine gelelim. Su bahçemizde bulunmasını istediğimiz elemanlardan biridir.Suyun olduğu bölgeler hem serin hem de nemli olur. Bunun için suyu ve nemi seven bitkileri kullanmamız gerekir. Havuzumuzda balık yetiştirmemiz de mümkündür . Bu da bu bölgeye bir hareketlilik kazandırır. Süs havuzumuzun içine ekeceğimiz nülüfer çiçekleri etrafına ekeceğimiz şemsiye çiçekleri ve palmiye hurma banana kolokas çiçekleri gibi birçok tropikal bitkiler nefes almak için bire bir.
Kayalar bahçenize güzellik ve doğal bir görünüm sağlar. Kaya bahçelerinin çiçekleri çok özel çiçekler olup renk olarak da zengin bitkilerdir. Bu çiçeklerin renk özelliği yanında susuzluğa da dayanıklı oluşları nedeniyle özellikle Akdeniz bahçelerinde çok kullanılır. Sedum gazanya Sempervivum campaluna gibi bitkiler kaya bahçelerinde kullanılanlardan bazılarıdır. Özellikle dağ eteklerinde olan ve kendi doğal meyili olan bahçelerdeki kaya köşeleri tam bir doğanın harikası olarak karşımızda çıkar ve güzelliği ile bize burdayım der.
Koku almak insanın en önemli duyularından biridir. Aldığımız bazı kokular bizi geçmişe götürebilir hayaller kurmamızı sağlayabilir.Bir bahçede dolaşırken bahçenin farklı bölgelerinde farklı parfüm kokuları almak bizi farklı dünyalara çeker. Bahçesinde böyle bir köşeyi seven isteyen çok insan var. O bölgenin sihri başka olur. Bahçenin veya evin neresinde oturursanız o parfüm kokusunu aldığınız zaman gözünüz o yöne doğru döner. Özellikle tırmanıcı kokulu çiçeklerin arasından geçmek o koku ile iç içe olmak ve kendinizi bu çiçeklerle bir bütün hissetmek. Bahçeyi ve bitkileri seven bir kişi bu duyguları çok iyi anlayacaktır. Bu duygulara sahip kişiler elbet de her bulundukları bahçe ortamının zevkini çıkaran kişilerdir. Biraz da parfüm kokulu bitkilerden bahsedelim. Yasemin Akdeniz ülkelerinin parfüm kokan çiçeklerinden biri. Hemen hemen her Akdeniz ülkesinde mutlaka yasemine rastlarsınız. Hatta bizim ülkemizde hemen hemen her evde mutlaka bir yasemin vardır. Kıbrıslılar yasemini çok severler. Özellikle yaz gecelerinde genelde dışarıda oturulduğu için yaseminin kokusu ile hep iç içe olunur. Yasemin tutkunları çoktur. O kadar ki yaseminin çiçekleri toplanıp iğne ile tek tek ipliğe geçirilip boyuna kolye yapıp bu kokuyu üzerinde taşıyanlar bunun ıspatı.
Parfüm kokusuna alerjiniz yoksa pakistan geceleri bulunmaz bir gece kokusu bitkisidir. O kadar ağır bir parfüm kokusu vardır ki bahçenin bir ucunda olan pakistan geceleri her bölgeye kokusunu yayar. Çoğu zaman rüzgarın yönüne göre bu kokuyu evinizin içinde bile hissedebilirsiniz
Stephanothis kapı çiçeği olarak çok kullanılır. Genelde evlerin ön taraflarında kapı kenarlarında tırmanıcı olarak duvarlara ve kapı pencerelerine verilir ki eve girerken bu kokuyu alıp eve girmeniz için.
Son olarak havuz kenarlarının güzel çiçeği olan hanımelinden bahsedelim.Hanımeli sarı çiçek açan çok hoş bir kokusu olan ve her zaman yeşil kalan etrafı kirletmeyen bir çiçektir. Yeşil yaprakları ile etrafa canlılk katar havuz bölgenizin mis gibi kokmasını sağlar.