Zeytin ağaçlarının hasadı ve bakımı

Gübreleme doğru zamanda doğru gübreler ve yöntemle yapılmalı. Böylece daha kaliteli iri, yağlı zeytin alınabilir.

Gübreleme
Gübreleme doğru zamanda doğru gübreler ve yöntemle yapılmalı. Böylece daha kaliteli iri, yağlı zeytin alınabilir. Gübreleme yapmadan önce mutlaka toprak ve yaprak analizi yaptırıp gerekli olan eksiklerini tespit ettirmelisiniz ki böylece doğru gübre yüklemesi yapılabilsin. Topraktan gübreleme Ocak – Mart dönemleri arasında, yapraktan gübreleme ise ilkbahar dönemlerinde yapılmalı.

Budama
Budama işlemi de en az gübreleme işlemi kadar önemlidir. Budamanın da zamanı ve doğru şekşlde yapılması gerekmektedir. Özellikle gençleştirme ve kısaltma budamalarından sonra ürünün kalitesi arttığı gibi hasadın yapılması da kolaylaşır. Budamalar Şubat –Mart aylarında yapılmalıdır ve her zaman 20-30 cm aralıklarla en düzgün 3 dal bırakılarak güneş ışığının ağaca girmesi sağlanmalıdır.

Sulama
Zeytin ağaçlarının çok suya ihtiyacı olmamasına rağmen özellikle damlama sistemi ile yapılan sulamalar ürünün kalitesini artıracaktır. Yaz aylarında yapılan sulamaların öneminin yanında Haziran Temmuz ve Ağustos ayının ortasına kadar olan sulamaların güçlü ve devamlı olması gerekmektedir. Ağustos ayını 15den itibaren suyun azaltılıp kesilmesi gerekmektedir. Çünkü bu aylarda yapılan sulamalar zeytinin yağlanmasını engellemektedir.

İlaçlama
Zeytin ağaçlarının hastalık ve zararlılara dayanıklı olmasına rağmen yine de zeytin sineği zeytinin baş belasıdır. Özellikle meyvelere vuruk yaparak meyvenin kalitesini düşürür, zeytinyağları daha asidik olur. Mantar hastalıkları, zeytin güvesi ve kurdu ise görülen diğer zararlılardır. Özellikle Sonbahar aylarında ağaçlar iyice bordo bulamacı ile ilaçlanmalı, zeytin güvesi için ise de kaliteli bir böcek ilacı( insektisit) kullanılmalı

Toprağı Havalandırma
Otların temizlenmesi suyu tutması için lagani yapılması ve toprağın çapalanıp havalandırılması da yapılması gereken önemli işlerden biridir.

Hasat
Zeytin hasatı zeytinin kullanma amacına göre yapılır. Sofralık zeytin çakıstes veya zeytinyağı. Özellikle biz Kıbrıslıların kullandığı ve sevdiği çakıstes zeytinini Eylül aylarında, Zeytinyağı ve sofralık siyah zeytinin hasadı ise Ekim ayının 20sinden sonra yapılmalı.

Zeytin toplanırken yere mutlaka bir branda serilmeli, zeytin toplama tarakları veya zeytin toplama makineleri ile toplanmalı. Özellikle sırt üstü zeytin toplama makineleri ile yapacağınız hızlı ve sağlıklı hasadın kalitesi zeytin yağınıza ve sofranıza da yansıyacaktır.
Bu haber 464 defa okunmuştur

:

:

:

: