Her dönemin kendine özgü renkleri bulunmaktadır. Kış şartlarında açan hercailer, sonbaharda siklamenler ve kasımpatılar. Kış başında şabboylar bahçemize canlılık verirler. İlkbaharla beraber doğanın uyanışı, tabiatın canlanması, farklı mevsimlik ve kalıcı bitkilerin çiçeklenmesiyle bahçemiz görsel olarak bir tablo haline dönüşür. Genel olarak mevsimlik bitkilerin ana bakımları bellidir. Öncelikle dikimini yapacağınız yetiştirme ortamının toprağın kaliteli olması torf+gübre+siyah toprak karışımı veya iyi bir bahçe toprağında olması gerekmektedir. İkinci olarak dikim öncesi, toprakta özellikle de yazın kız boğan, salyongoz ve sümüklü böceklere karşı salyangosit veya molluskisit ilaçlaması yapılmalıdır. Dikimden sonra iyi bir sulama yapılmalı. Her bitkinin kendi özelliğine göre gölge veya güneşe dikimi, yine kendi özelliğine göre dikim aralığında dikilmesi gerekir. Bundan sonraki süreçte önemli olan düzenli sulama ve bol çiçek için düzenli gübrelemedir. Mevsimlik çiçeklerde en önemli unsur ise mevsime göre doğru çiçek seçimi yapılmalıdır.
SİKLAMEN (TAVŞAN KULAĞI)
Sonbaharda çiçeklenmeye başlayan siklamenler ilkbaharın ortalarına kadar canlılıklarını korurlar. Nemli ve serin havayı seven siklamenleri ev içinde yetiştirmek zordur. Pencere dışında ve balkonda daha güzel performans gösterir. Siklamenler yaz başından itibaren yaşam aktivitelerini durdurup dinlenme sürecine girerler.
BAHÇE BEGONYASI
Nisan ayında yere dikilen begonyalar Kasım ayı sonuna kadar çiçek açarlar. Güneş alanlarda iyi sonuç verirler. Dikim aralığı 15 cm olup, begonyaları torf ağırlıklı bir toprağa dikmeliyiz. Mayıs ayından itibaren on beş günde bir sıvı gübreleme yapılır.
İMPATİENS (CAM GÜZELİ)
Gölge veya yarıgölge alanlarda iyi bir gelişme gösteren cam güzelleri aynı begonyalar gibi Nisan ayında toprağa dikilirler. 15cm dikim aralığı yeterli olup torf ağırlıklı topraklara dikimleri yapılır. Mayıs ayından itibaren 15 günde bir gübrelemesi yapılır. Aynı zamanda cam güzellerinin en büyük tehlikesi salyangozlardır. Bu yüzden dikim yapılmadan önce toprak salyangoza karşı etkili bir ilaç ile ilaçlanırsa daha iyi sonuçlanabilir.
PANSİES(HERCAİ MENEKŞE)
Sonbahar ve ilkbahar aylarında bahçemizde tam bir renk cümbüşü yaratırlar. İklimimize o kadar bir uyumludurlar ki mükemmel bir performans gösterirler. Hercai menekşelerinin karışık renkte ekebildiğimiz gibi ayrı ayrı renklerde gruplar halinde ektiğimiz zaman da mükemmel bir görüntü elde etmiş oluruz. Bakımı kolay olan sert yağmurlardan bile yaprağının ve çiçeğinin etkilenmediği ve özel toprak aramayan nadir çiçeklerden biridir. Son zamanlarda yeni çıkan katmeri çeşitleri ile de daha da iddalı hale gelmiştir.
STOCK (ŞABBOY)
Şabboyu yetiştirirken tohum kalitesine dikkat etmemiz gereken bir çiçektir. Kaliteli tohum ve özel toprak kullanıldığı zaman çok güzel performans gösterirler. Özellikle katmeri çeşitleri ve çok senelik şabboylar ön plana çıkıp en fazla sevilenlerdir. Renklerinin çekiciliği yanında kokusuyla da hayran kaldığımız şabboy özellikle gübresiz bırakılmamalıdır. Yaprakları çok erken sararıp solan ve salyangozlardan en fazla nasibini alan bir çiçektir.