Bu kadar zor muydu?

“Aklın yolu birdir” diyerek başlarız çoğu sözlere.

“Aklın yolu birdir” diyerek başlarız çoğu sözlere.
Halk içinde kabul gören bir özdeyiştir bu ve gerçekten de hep öyle olmuştur.
Yıllarca inşaatlarda yaşanan ölğmlğü kazaları yazdık gazetelerin adli haberler bölümüne, ön sayfadan manşetler attık, “inşaattan düşen işçi hayatını kaybetti”. Ertesi gün ön sayfadan gördük o talihsiz işçinin tabut içinde geldiği ülkeye gönderilişini, yürek burkarak izledik.
Önlem almak, yasaları iyileştirmek, herkesin sorumluluk alanını belirliyerek kontrolleri artırmak çok mu zordu gerçekten!
Yine bir işçi çalıştığı bir inşaatta düşerek hayatını kaybetti.
Sstemi kuramayan, siyasi hükümetler kolayı buldu ve işadamını “suçlu” ilan ederek polise tutuklattı.
Oysa o kara güne kadar dörtlü koalisyon hükümetinin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Zeki Çeler’in, son ölümlü iş kazasının yaşandığı otel inşaatını kazanın yaşandığı güne kadar ‘örnek şantiye’ olarak gösterdiğini hatırlamaktayız.

Üzücü kazanın yaşanmasının sonrasında ise Sayın Bakan, soruşturma tamamlanmadan, kim suçlu kim suçsuz tespiti yapılmadan, ‘iş yaptık’ görüntüsü vermek için iş insanlarına kasten adam öldürmüş gibi muamele ederek o inşaat sahibini tutuklatmıştır.

Bu tutuklama sonrası isyan eden işadamı Star kıbrıs’a konuşarak isyan etmiş, “bu adaletsizliktir, neyim varsa satıp gideceğim KKTC’den” diye konuşmuştur.

Tam da bu sırada biz de “suçlu işadamı değil sistemdir” diye manşet atmıştık. Sistemin önemine değinerek, tüm dünyada, çağdaş ülkelerde nasıl yapılıyorsa, bizde öyle davranarak çağdaş ve sorumluluk bilinciyle hareket edilmesi gereken yasaların
Çıkarılması ve herkesin sorumluluk alanlarının belirlenerek, görev taksimi yapılmasını önermiştik.

Kısacası, ülkemizde binlerce işsiz lise ve üniversite mezunu gençlerin olduğunu, bunların üniversitelerde “iş sağlığı ve güvenliği” alanında eğitilerek inşaatlarda görevlendirilmesini savunduk.

Böylece hem eğitim alarak sertifikalandırılan bu “iş sağlığı ve güvenliği uzmanları” inşaatları denetleyecek, üstelik ücretlerini de inşaat sahipleri ödeyecekti. Düzenledikleri raporları da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı müfettişleri ile paylaşmak suretiyle, inşaatlarda yaşanması muhtemel iş kazalarının önüne geçilecekti.

Bu önerileri yaptığımız tarih 27 ve 28 Şubat 2019 tarihiydi.
Aradan tam tamına 6 ay geçti ve Dr. Faiz Sucuoğlunun başında bulunduğu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yaptığı çalışmayla, neredeyse bizim önerişlerimizin tıpa tıp aynı bir tüzük değişikliğiyle inşaatlarda artık güvenlikll çalışmanın yolunu açmış oldu.

Ve 6 ay sonra 28 Ağustos 2019’da yine önce Star Kıbrıs, Bakan Sucuoğlu’ndan yapılan olumlu çalışmaların ve düzenlenen tüzüğü ön sayfasından, “inşaatlar artık daha güvenlikli” diyerek görmüş oldu.

Bu kadar zor muydu dedik “aklın yolu bir” diyerek bu düzenlemeleri çok önceleri yapsaydık keşke!

O canları kaybetmeseydik, eşleri kocasız, çocukları babasız bırakmasaydık...
Bu haber 10493 defa okunmuştur

:

:

:

: