Rum basını, Doğu Akdeniz’de münhasır ekonomik bölge konusunda Türkiye’nin de dahil olduğu bir anlaşmaya varmadıkça, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin gaz satmasının mümkün olamayacağını yazdı.
Cyprusmail gazetesinde 'Anastasiadis’in enerji konusundaki hayalleri bize pahalıya mal oluyor' başlığıyla yayımlanan makalede, Rum liderin Doğu Akdeniz’deki hidrokarbon kaynakları konusunda Türkiye'yi dışlaması da dahil yaptığı yanlışlara yer verildi.
Makalede, Anastasiadis'in 2017'de Crans Montana'da gerçekleştirilen ve sonuçsuz kalan Kıbrıs görüşmelerinin ardından yeniden seçilmeye, çözümden kaçınmaya ve Türkiye'nin müdahil olmayacağı inancıyla enerji alanında komşu ülkelerle ittifak yapmaya odaklandığı belirtildi.
Anastasiadis'in ilk iki hedefinde başarılı olduğu ancak Doğu Akdeniz'deki enerji denkleminde Türkiye'yi dışlayarak 'korkunç bir yanlış değerlendirme' yaptığı ifade edilen makalede, sonunda, Rum kesimini Doğu Akdeniz'de bir enerji oyuncusu haline getirme ve bölgede Türkiye'nin olmadığı bir enerji merkezi oluşturma politikasının çöktüğü kaydedildi.
Makalanin özü şu.
Anastasiadis'in çok güvendiği, Yunanistan, Mısır ve İsrail’den oluşan üçlü ittifak çatırdıyor.
Rum yönetiminin bölgede ittifak kurduğu Yunanistan, Mısır ve İsrail, Rum kesimini dışlayan enerji planını şimdiden yapmaya başlıyor.
Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Mısır ile deniz yetki alanlarına ilişkin bir anlaşmayı imzalayabilecekleri yönündeki açıklaması da bunun en somut delili.
Türkiye ile Mısır arasında normalleşme yaşanması ve olası deniz yetki alanları anlaşması imzalanması bugüne kadar iki ülke arasında gerilimden beslenen Rum yönetimi için tam bir hayal kırıklığı oldu.
Rum kesiminin Münhasır Ekonomik Bölge konusunda Türkiye ile anlaşmaya varmadıkça doğal gaz satması mümkün olmadığı artık Güney’de de açık açık itiraf edilmeye başlandı.
Peki KKTC bu durumdan nasıl etkilenecek?
Aslında Türkiye’nin deniz yetki alanı demek, KKTC’nin deniz yetki alanı demek. Kuzey Kıbrıs, Türkiye’nin deniz yetki alanlarında kazanacağı üstünlük ile doğru orantıda güç elde edecek.
Türkiye, Libya ile yaptığı anlaşmayı İsrail ile de yaparsa KKTC, Güney’e karşı önemli bir üstünlük sağlar.
Çünkü Türkiye, İsrail, Suriye, Lübnan ve Mısır ile deniz yetki alanları anlaşmaları imzalarsa, Türkiye KKTC ile bir anlaşma imzalayarak pekala elde ettiği kazanımları Kıbrıslı Türklerle paylaşabilir.
Türkiye ile KKTC’nin Deniz Yetki Alanlarını Ortak Kullanım Anlaşması, Türkiye’nin Mavi Vatanını, KKTC’nin de “mavi vatanı” haline getirir.
Böylece KKTC Kıbrıs adasının güneyindeki deniz alanlarına da sahip olabilir.
Tüm bu adımların fark eden Rum yönetimi, endişeli. Anastasiadis’in de iç kamuoyunda topa tutulmasını nedeni bundan kaynaklanıyor.
Uzun zamandır planlanan “Türksüz bir Kıbrıs, Türkiye’siz bir Doğu Akdeniz” oyun planı bozuluyor. Bizden söylemesi…