Aşı savaşlarında Çin Batı’ya bir gol daha attı

Sağlık Bakanlığı Avrupa Birliği’nden telefonla gelen uyarının ardından, ciddi yan etkileri olabileceği şüphesiyle Oxford Üniversitesi üretimi Astrazeneca marka aşılarının kullanımını dünden itibaren durdurdu.

Sağlık Bakanlığı Avrupa Birliği’nden telefonla gelen uyarının ardından, ciddi yan etkileri olabileceği şüphesiyle Oxford Üniversitesi üretimi Astrazeneca marka aşılarının kullanımını dünden itibaren durdurdu.
Sağlık Bakanı Ünal Üstel, Meclis’te yaptığı açıklamada önceki akşam saat 21.00’de Avrupa Birliği’nden arandıklarını belirterek, bu aşıdan bugüne kadar 1500 kişiye yapıldığını da sözlerine ekledi.
Avrupa Birliği’nden sağlanan aşılar arasında yer alan Oxford Üniversitesi üretimi Astrazeneca marka aşılardan KKTC’ye Güney Kıbrıs vasıtasıyla toplam 5 bin aşı gelmişti.
Şimdi herkesin aklındaki soru şu.
Bu aşıların yan etkileri neler?
Covid-19'a karşı geliştirilen ilk iki aşıdan olan Oxford-AstraZeneca aşısının kullanımı AB'nin en büyük ülkelerinde, kanda pıhtılaşma yaratıp derin damar tıkanıklığı ve akciğer embolisi gibi hastalıkların riskini artırıyor olabileceği kuşkusuyla geçici olarak durduruldu.
Güney Kıbrıs da bu aşıyı perşembeye kadar askıya aldığını duyurmuştu.
Kararın ardından aşıyı yaptıranların endişeli olduğu, uzmanlara bu konuda soru yağdırdığı belirtiliyor.
İşin trajikomik yanı daha birkaç ay öncesine kadar bu aşıya methiyeler düzülürken, Çin aşısı olarak ünlenen Sinovac yerden yere vuruluyordu.
Sinovac’ın aşısının Avrupa kurumlarından onay olmadığı vurgulanırken, hiçbir bilimsel temeli bulunmayan önyargılarla Çin aşısına ‘güvensiz’ damgası vurulmaya çalışılıyordu.
Tüm bu karalama kampanyalarına rağmen, bizim geleneksel aşı ailesinden gelen Sinovac’ı savunanlar da vardı ama azınlıktaydılar.
Daha geçen haftaya kadar “Avrupa Birliği ve ABD’nin onay verdiği aşılardan birisini yaptırırsanız aşı pasaportunu alıp anlaşma kapsamındaki ülkelere serbestçe seyahat edebileceksiniz” mesajı veriliyordu.
Çin aşıları ise bu pasaportun dışında olduğu için Türkiye’nin ve KKTC’nin Avrupa’ya açılımında işinin oldukça zor olduğu ifade ediliyordu.
Hiçbir bilimsel esasa dayanmayan bu kibir, sonunda duvara çarptı.
Batılı devletlerin aşı üzerinden Çin’le başlattığı mücadele, Oxford aşısı olarak bilinen Astrazeneca’nın yasaklanmasıyla farklı bir safhaya ulaştı. Ezberler bozuldu.
Aşı çalışmasını başlarken ocak ayının başında bu aşıyı yere göğe sığdıramayıp, Çin aşısı üzerinden espriler yapanlar, Sinovac’ı yerden yere vuranlar da fena halde yayıldı.
Kısaca aşı savaşlarıyla köşeye sıkıştırılmaya çalışılan Çin ekonomisi, Batı’ya bir gol daha atmak üzere. Bizden söylemesi…
Bu haber 10833 defa okunmuştur

:

:

:

: