Bir yıldan beri, dünyamızı saran ve sarsan covit-19. Başta dünya ekonomisini bir yıl gibi kısa bir sürede nerede ise hallaç pamuğu gibi attı. Birçok iş yeri kapatıldı. Buna paralel olarak da milyonlarca kişi işsiz kaldı. Sanayinin yanında, ayni oranda olmasa bile tarım üretimini de büyük oranda vurdu. Buna bağlı olarak, tarım üretiminde, dünyamızda bir yıl öncesine kadar düşüşler olmuş ve düşüş devam etmektedir.
Tarımdaki bu düşüş, temel gıda maddelerini de olumsuz etkilemekte ve ileride gıda maddelerinde kıtlığın baş göstereceği endişeleri şimdiden başlamıştır.
Birçok ülke yöneticisi, ülkelerinde üretilen temel gıda maddelerinin ihracatına kota veya yasak koymuştur.
Yine, birçok ülkede tüketilen ve ithali ileride tehlikeli bir hal alacak olan gıda maddelerinin, ülkelerinde yetiştirilmesi için planlı bir üretim programını, ülke gerçeklerine göre yaparak. Ülkede tüketilen gıda maddelerinin üretilmesine, şimdiden teşvik ve desteklere başlamışlardır.
Süper devletler, bu gıda maddelerini stratejik gıda maddeleri olarak belirleyip. Bir üretim programı çerçevesinde, ülke içindeki tarımla iştigal eden tarım üreticilerine, teşvik edici öneriler sunarak üretim yapmalarını istiyorlar.
Pandeminin ne zaman sona ereceğini hiçbir bilim adamı çıkıp söyleyemiyor. Bunun ne kadar bir sürede sona ereceğini dünyamızda hiçbir kimse şu anda bilmemekte ve bu konuda görüş bile serdetmemektedir.
Fakat yaşadığımız bir gerçek ise Pandeminin dünyada var olduğu sürece onunla tüm insanlığın mücadele ve savaşım vermesi gerektiğinin, hepimiz tarafından kavranmasıdır.
Mücadele ve savaşmak, sağlıklı ve güçlü insanların işidir. Güç derken kas gücünden bahsetmiyorum. Sağlam ve bağışıklık kazanmış bir bünyeden bahsediyorum.
Bu da dengeli ve yeterli bir beslenme ile mümkündür. Bu sağlanamazsa pandemi ile mücadelede beklenilen sonuçlar elde edilemez.
Beslenmenin en iyi gıda maddeleri hububat ve bakliyattır. Tabii meyve ve sebze de bunları tamamlayandır.
Denilebilir ki Anavatan imdadımıza yetişir. Pandeminin uzun edimli dünyayı ne hale getireceğini kim kestirebilir ?
Hükümet bugünden itibaren, tarımla iştigal eden, şu veya bu şekilde türlü olumsuzluklardan, tarımdan vaz geçen üreticileri. Bir program etrafında, stratejik olan temel gıda maddelerinin yetiştirilmesi için özendirici teşviklerle yönlendirmelidir.
Yapılacak ilk iş. Ülkede tüketilen gıda maddelerinin belirli süreler içinde envanterinin çıkarılarak, bu stratejik öneme haiz gıda maddelerinin tespitlerinin yapılması gerekmektedir.
Bunun için de Tarım Bakanlığına ve Devlet Planlama Örgütüne büyük görevler düşmektedir.
Belki bu yazım bazı çevrelere inandırıcı gelmeyip, bıyık altı gülümseme ile karşılanabilir.
Bir yıl önce ülkemize musallat olan pandemi karşısında da bazı endişelerimi bu sütundan dile getirmiştim.
Hepsi bir bir gelip karşımıza dikildi.
Bu gidişat durdurulmazsa, dünyamızda büyük gıda maddesi açığı ile karşılaşabiliriz.
Tonla paranız olsa da beslenmeniz için gıda maddesi bulamazsınız.
Kısa ve orta vadeli planlarla bu gerçekleşebilir.
Hem de tek elden tüketiciye daha ucuza gıda maddesi sunulabilir.
Yani beslenme hayatı ithal edilen gıda maddelerinden daha da ucuz olabilir.
Planlama diğer üretim sektörlerinde de uygulanabilir.
Planlama. Plansızlıktan daha evladır.
Bu, hemen bugünden itibaren başlatılmalı ve Kooperatif Yasası da günün koşullarına uygun olarak düzenlenerek, güçlü tüketici kooperatifleri devlet desteğinde oluşturulmalıdır.
Umarım, ülkeyi yönetenler bu yazımı okuyarak bu uygulamaya geçerler.
Bu tedbir, yumurta kapıya dayanmadan ele alınıp yapılmalı.
Yumurta kapıya dayandıktan sonra, alınacak hiçbir tedbirden hayır çıkmaz.
Bu bir uyarı.
Sonra Yalçın Cemal demedi demeyin.