Ülke ekonomisi de insan sağlığı gibi. Virüs kapınca acil tedaviye almak gerekiyor. Nasıl korona virüse yakalanan insanlar, bir an önce karantinaya alınıp tedaviye alınıyorsa, KKTC ekonomisi de acil önemlerle tedavi bekliyor.
Ülke ekonomisi de insan sağlığı gibi. Virüs kapınca acil tedaviye almak gerekiyor. Nasıl korona virüse yakalanan insanlar, bir an önce karantinaya alınıp tedaviye alınıyorsa, KKTC ekonomisi de acil önemlerle tedavi bekliyor.
Tedavi geciktikçe hastalığını seyri ağırlaşıyor. Ekonomide de alınması gereken önlemle geciktikçe ülke uzun yıllarda elde ettiği kazanımları bir bir yitiriyor.
Geçen yılı kapsayan ekonomik araştırmalar, durumun vahametini ortaya koyuyor.
Pandeminin etkisiyle 2020 yılında ülke yüzde 14,3 civarında küçüldü. KKTC ekonomisi böylece 8 yıl geriye döndü.
İşsizlik 9 yıl aradan sonra yine çift hanelere çıkarak yüzde 10.1 oldu. Genç işsizliğin yüzde 29.3’e çıkması, ne yazık ki ülke insanının yine göçe zorlanacağının habercisi gibi…
Sadece geçen yıl yükselen dövizin de etkisiyle yılsonu enflasyonunun yüzde 15,03’e yükselmesi, hayat pahalılığının en net göstergesi oldu.
Yüzde 15.3 enflasyonun, gelir kaybı ve işsizlik boğuşan vatandaşın üzerinde iki misli enflasyonist etki yarattığı da bir gerçek.
Peki ne yapılmalı?
Kıbrıs Türk Ticaret Odası, ekonominin geldiği noktayı rakamlarla açıklayarak, alınması gereken önlemleri sıraladı.
Buna göre yapılması gerek ilk hamle aşılama programının acilen hayata geçirilmesi.
Çünkü ekonominin çarkları ancak aşıyla dönebilir.
Daralan dış talebi genişletici girişimler kapsamında yabancı öğrencilerin gelişi de Ticaret Odası’nın önerileri arasında.
Ve turizm…
Ülkenin bacasız sanayii turizmin canlanması, lokomotifin harekete geçmesi için yapılması gerekenler var.
İş dünyası, Kuzey Kıbrıs’a turistlerin giriş koşullarının acilen belirlenip, ilan edilmesi gerektiğini, buna göre bir pazarlama stratejinin bir önce oluşturulması gerektiğini düşünüyor
Bir diğer önemli sektör inşaatta da en önemli öneri, KKTC’de konut almış veya alacak olan yabancıların yurda girişi kolaylaştırmak.
Kamu hizmetlerinin hızla dijitalleştirilmesi ve e-Devletin acilen hayata geçirilmesi de devletin gelir kalemini artıracak diğer öneriler arasında yer alıyor.
Neden mi?
E-devlet ile en küçük işlem bile kayıt altına alınacak. Vergi kaçırmak artık eskisi kadar kolay olmayacak.
Tüm bu önlemler korona olan ekonominin yoğun bakımdan çıkması için ilk müdahaleler.
Peki bunlar olmazsa ne olur?
Hastanın yoğun bakımda kaybetmemiz an meselesi olur. Bizden söylemesi…