Cenevre bir milat oldu. Ülkenin uzun yıllardır gördüğü federasyon rüyası sona erdi. Ancak bu rüyadan uyanırken, yeni rüyalara dalmamalıyız. Ülkenin yeni politikasını gerçekçi temeller üzerine oturtmamız lazım.
Cenevre bir milat oldu. Ülkenin uzun yıllardır gördüğü federasyon rüyası sona erdi. Ancak bu rüyadan uyanırken, yeni rüyalara dalmamalıyız. Ülkenin yeni politikasını gerçekçi temeller üzerine oturtmamız lazım.
İngiltere’nin eski Dışişleri Bakanlarından Jack Straw’un KKTC’nin tanınması üzerine birkaç demecinden yola çıkarak, İngiltere’nin Kıbrıs sorununa bakış açısının değiştiğini ummak hayalcilik olur.
Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu’nun dün verdiği bir mülakat bu konuda ayaklarımızın yere daha sağlam basmasını gerektiğini gösteriyor.
Ne dedi Ertuğruloğlu?
“İngiltere bizim hatırımıza Rum tarafıyla başını derde sokacak politikaları gündeme getirmez. İngiltere, Kıbrıs sorunun bu kadar karmaşık bir hale gelmesinin sorumlusudur ve sorunu asla müzakereler yoluyla çözmenin mümkün olmadığı noktaya getirmiştir. İngilizler Rum tarafına tek başına Kıbrıs Cumhuriyeti sıfatını taşımasına izin verendir. Kendi ulusal çıkarları ve egemen üs bölgelerinin geleceği için Kıbrıs Türk’ünü cezalandırmayı göze alan bir ülkedir.”
Federasyoncu cephe uzun zamandır bir rüya görüyordu. Cenevre’de tam bu rüyadan uyandık derken yeni bir rüyaya dalmak istemiyorsak, Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu’nun sözlerini altını çize çize okumalıyız.
Bu politikaların bir geceden sabaha değişeceğini ummak en iyi tabirle saflık olur.
Karşımızda Türkiye'yi “Osmanlı İmparatorluğu hayaliyle hareket eden küstahlar” diye niteleyen bir cephe var. Bizi de Türkiye’nin bir parçası olarak görüyorlar…
Rumlar bu söylemle Türkiye ve KKTC’nin karşısına geniş bir blok kurmaya çabalıyor. Önce bu bloğu dağıtacak politikalar oluşturmalıyız.
İngiltere ile ilişkiler meselesinde kazan kazan anlayışıyla hareket etmeliyiz. İngiltere’nin KKTC’yi tanıması gibi büyük laflar yerine bazı adımların İngiltere’nin menfaatine de olabileceğini göstermeliyiz.
Örneğin burada birçok ev alan İngiliz vatandaşlarına rahat seyahat imkanı tanıyacak direkt uçuş için çalışılmalı.
Kısaca küçük küçük adımlarla asıl hedef yürünmeli. Aksi halde Cenevre’den üç gün sonra “İngiltere bizi tanısın” söylemleri, federasyon söylemi gibi kısa sürede yılgınlığa dönüşecek bir söylem olabilir. Bizden söylemesi…