Meclis’te şu an komitede öyle bir kara para yasası hazırlanıyor ki, Emlakçılar Birliği Başkanı Hasan Sungur’un deyimiyle tam anlamıyla kaş yapayım derken göz çıkarılıyor.
Aslında ülkede bu konuda yasa yok değil. 2008 yılında geçen bir yasa var. Şimdi o yasa madde madde tadil ediliyor.
Bu yasa geçerse yanında çalışan bir kişinin şikayetiyle bile bir işadamını malına 90 gün el koyulabilecek. Üstelik bu süre 2 yıla kadar da çıkarılabilecek.
Yargılama sonunda suçsuz bulunursanız belki size bir “pardon” denecek. Ama siz alnınıza yediğiniz suçlu damgasıyla yaşamak zorunda kalacaksınız.
Suç Gelirlerinin Önlenmesi Yasası’nda yapılan değişikliklerde en önemli itiraz noktası somut delilden ziyade “şüpheli işlem” üzerine kurulmuş olması. Şüpheli işlemi yapanın tespiti tasarıda net değil.
Yasa geçerse şüphe üzerine mala el koyularak yurtdışına çıkış yasağı gelecek. Malların kontrolü için yönetici atanacak.
En dayanıksız bir iddia karşısında bile bir kişinin 90 gün mal varlıklarına el koyulabiliyor. Bu süre 2 yıla kadar uzatılabiliyor.
Emlakçı, avukat, turizmci, muhasebeci potansiyel kara kara aklayıcı zanlılar gibi görülürken, kimse iş yapamaz hale gelecek.
Kısaca KKTC’de yaşamayan ve buraya yatırım yapan herkes suçlu gibi görülecek.
Üstelik hakkınızda soruşturma yapılırken, siz tek kelime bir soru dahi soramayacaksınız. Hukukçular, bunun anayasanın yurttaşa verdiği bilgi edinme yasasına da aykırı olduğunu ifade ediyor.
Yeni yasayla Hukuk Dairesi’nin Başsavcılık vasıtasıyla kişilerin mal varlığına tedbir konması düzenleniyor. Mevcut yasalarda mahkeme kararı olmadan hukuk dairesinin böyle bir yetkisi yok. Bunun da oldukça antidemokratik bir tutum olduğu ve mülkiye güvencesini zedelediği belirtiliyor.
Bu değişikleri yaptıktan sonra bir de yatırımcıyı buraya yatırım yapmaya davet edeceksiniz, ikna edeceksiniz. Pes doğrusu. İnsan şaşıyor…
Bu ülkede en büyük emlak yatırımları son zamanlarda Rusya’dan geliyor. Ülkede 7-8 bin Rus vatandaşının konut aldığı biliniyor.
Yarın Rus polisi burada yatırım yapanlarla ilgili bilgi isterse, 100 bin sterline ev alan Rus, ülkesinde vergi mevzuatından dolayı 75 bin sterlin ceza ödeyebilir. Böyle bir tehlike karşısına insanlar burada niçin ev almak istesin?
1 Mayıs 2004’te Güney’de yapılan bir düzenlemeyle bir KKTC vatandaşı elinde bulundurduğu Rum malını Rus vatandaşına satarsa o kişiye 2 yıla kadar hapislik var. 7 bin Rus’a mal satan KKTC vatandaşı da bu şekilde Güney’de yargılanabilecek.
Akıl alır gibi değil. Bu tehlikeler siyasiler tarafından nasıl görmezden geliniyor?
Kara parayla mücadele elbette önemli ama kara parayla böyle mücadele edilmez.
Bu olsa olsa ülke ekonomisinin köküne kezzap dökmektir. Emlakçılar Birliği Başkanı Hasan Sungur’un da deyimiyle kaş yapayım derken, göz çıkarmaktır. Bizden söylemesi…