Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu dün 4 buçuk saatlik gecikmenin ardından ikinci kez toplanmayı denedi, ancak yine nisap sağlanamadı.
Meclis Başkanı Önder Sennaroğlu, ikinci denemenin de başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından toplantıyı ikinci kez 24 saat sonraya yani bugüne erteledi.
Yasal olarak Meclis son oturumunu en geç bugün yapmak durumunda.
Bunun gerçekleşmemesi halinde ise Meclis Başkanı yasama yılını kapatacak ve 1 Ekim için açılış beklenecek.
UBP’den Yasemin Öztürk, İzlem Gürçağ, Hasan Taçoy’un da içinde olduğu Meclis Dostluk Gurubu’nun bu sabah erken saatlerde TBMM ile temasları kapsamında KKTC’den ayrılacağı ve bu yüzden nisabın sağlanmasının zor olacağı öne sürülüyor.
Bu ziyaretin dışında YDP Milletvekili Bertan Zaroğlu ile DP’li Serdar Denktaş’ın da bugünkü oturuma nisap desteği vermeyeceği biliniyor.
Tüm bu kriz sırasında Meclis’te yaşanan düğümü çözmek için muhalefetin ocakta seçim şartıyla nisaba destek vermeyi teklif ettiği öğrenildi.
İktidar partileri öneriyi değerlendirmeye aldı. Muhalefetin önerisi kabul edilirse Meclis bugün nihayet toplanabilir.
Tüm bu gelişmeler yaşanırken başta muhaceret yasası olarak bilinen af yasası olmak üzere bir çok mağdurun da gözü mecliste.
Ancak Meclis’in gündemi ne yazık ki vatandaşın beklentileri değil. Milletvekilleri yaptıkları utandıran pazarlıklarla sistemi adeta kilitledi.
HP Milletvekili Tolga Atakan, “Beyin ölümü uzun bir süre önce gerçekleşmiş olan çok parçalı azınlık hükümeti bugün son nefesini vermiş oldu” diyerek yaşananlara tepki gösterdi.
Ada TV’de konuşan TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit de “Bir aydır ocak ayında bir seçim yapılmasını öneriyoruz. Ancak UBP içinde bu teklif kabul edilmedi. Çünkü parti içinde başka hesaplar, kavgalar var. Başbakan Saner, baskın bir seçim yapabileceğini belirterek, parti içindeki rakiplerine gözdağı veriyor” değerlendirmesine bulundu.
Kısaca siyasetin çok parçalı yapısında herkesin bir hesabı, bir ayak oyunu var. Tüm bu kargaşanın içine çıktı çıkıyor denen af yasası ise hala daha belirsizliğini koruyor. Binlerce mağdur yasanın geçmesini bekliyor. Bu arada yasalara göre haziran ayında belirlenmesi gereken seçim tarihi de ilan edilmediği için anayasal olarak sıkıntılı bir sürecin içindeyiz.
Artık kişisel menfaatler bir kenara bırakılmalı, toplumsal fayda esas alınmalı. Meclis bugün nisap sıkıntısını aşamazsa itibarını da meşruiyetini de kaybeder. Bizden söylemesi…