Boş beleş zam tartışmasını bırakın!

Ve sonunda cin şişeden çıktı. Aylardır konuşulan elektrik zammı öyle okkalı açıklandı ki herkesin adeta dudağı uçukladı.

Ve sonunda cin şişeden çıktı. Aylardır konuşulan elektrik zammı öyle okkalı açıklandı ki herkesin adeta dudağı uçukladı.
Kıb-Tek Genel Müdürü, yüzde 30 olarak istediği zam oranını yüzde 21 vatandaşa yüzde 9 da Maliye’ye paylaştırdı.
Sağ olsun ama 1.5 yıldır üzerinden silindir gibi geçen pandemi ekonomisi nedeniyle vatandaşın buna sevinecek hali yoktu.
Sadece vatandaş değil, iş dünyası da bu ağır zamma çok sert tepki gösterdi.
İŞAD Başkanı Enver Mamülcü, meseleyi vatana ihanete kadar götürdü.
Kimse bu zammı elbette savunamaz. Önce bunu net bir şekilde ortaya koyalım. Ancak bu iktidar yerine başka bir iktidar olsa, durum daha mı farklı olurdu?
CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, 'elektriğe yüzde 30 zam yapılması gerektiği' yönündeki açıklamaları eleştirerek, 'Kitabınızda ne hukuk var, ne sosyal devlet, ne esnaf, ne halkın kurumsal yapısı, ne de ekonomi! Gözler kararmışçasına hepimizi duvara doğru sürüklüyorsunuz' dedi.
Erhürman, 'Bu dönemde... Alım gücü bu kadar düşmüşken... Yurttaşı da, esnafı da kan ağlarken... Enflasyon almış başını gitmişken... Dörtlü hükumet döneminde elektrik zammı yurttaşlara yansımasın diye yükümlülük devlet tarafından üstlenildiğinde dünyanın lafını duymuştuk' ifadelerini de kullandı.
CTP liderinin sözünü ettiği dönem, milattan önce değil, 2 yıl öncesiydi. Google çağında o günlere verilen demeçlere bakmak için bir dakika yetiyor da artıyor bile.
2019’da dörtlü koalisyon döneminde '3 zamanlı tarife' adında bir kelime oyunuyla zam gizlendi.
1 Nisan 2019’da başlanan uygulamada, vatandaşa “ütü yapacaksan çamaşır yıkayacaksan gece yarısından sonra yap” dendi.
Sabah 07.30’da mesaide olması gereken insanların gece 3’lere kadar çamaşır yıkamasını tavsiye eden zihniyet, elbette aslında elektriği akşam saatlerinde kullanılacağını biliyordu.
Ama nedense hep bilmezlikten geldi.
Karışık bir tarife oyunuyla zam kamufle edilmeye çalışılırken, ilk gelen faturalarda zammın nasıl okkalı olduğu ortaya çıktı.
Başbakanlığa bağlı Devlet Planlama Örgütü’nün o günkü verilerine göre elektriğe yüzde 25 zam yapılmıştı.
Şimdi vatandaşa yansıtılacağı söylenen zam oranı ise yüzde 21. Yani o günkü zam oranından dört puan aşağıda.
O yüzden kimse kimseye beleş kahramanlık yapmasın. Sağı solu tümü iktidarlar bu zammı uygulamak zorunda kaldı.
Oysa yapmanız gereken bilimsel yöntemler kullanarak elektriğin birim maliyetini aşağı çekmekti. Boş beleş muhalefet veya kimseden akıl almaz bir iktidar anlayışı yerine ortak bir masada buluşun. Bunun yöntemlerini tartışın. Halkın artık bu tür muhalefete de, böyle iktidara da inanmıyor. Bizden söylemesi…


Bu haber 8844 defa okunmuştur

:

:

:

: