KIB-TEK Genel Müdür, elektriğe yüzde 30 zam önerdi. Ancak öyle görünüyor ki bu talepten kimsenin haberi yok.
Başbakan Yardımcısı, Ekonomi ve Enerji Bakanı Erhan Arıklı, KIB-TEK’in yüzde 30’luk zam talebinin çok yüksek olduğunu vurgulayarak “kabulü mümkün değildir” dedi. Müsteşarı Şahap Aşıkoğlu, “Genel Müdür, yüzde 30’luk zam gerekliliğini nasıl hesapladı, açıklamalı” çağrısında bulundu.
Peki bu zam önerisini kim nasıl hazırladı?
Çarşı pazar perişan. Restorancılar Birliği’nin deyimiyle “Ölümü gösterip sıtmaya razı etmeye çalışan” bir anlayış elbet de kabul edilemez.
Kimse Kıb-Tek’in istediği zammı savunmuyor. Hükümette de bu konuda bir uyum sorunu var.
Ekonomi ve Enerji Bakanı Erhan Arıklı, Maliye Bakanlığı bürokratlarını “Daha pahalı ve kirli elektriği kullanmamızın” sorumlusu olarak gösteriyor. Arıklı, şunları söylüyor:
“Geldiğimizde Kurumun elindeki 8 dizel jenaratörden sadece 3 tanesi düzgün çalışabilir durumda idi. Geri kalan jenaratörler geçmişte çakma yan sanayi yedek parçaları kullanıldığı için ya devre dışı kalmıştı, ya da kısa bir süre sonra devre dışı kalacaktı. Bu jenaratörlerin derhal servislerini ve tamiratlarını yaptırmazsak çok daha pahalı ve kirli elektirik üreten Buhar jenaratörlerini çalıştırmak zorunda kalacaktık. Kurum yöneticileri 15 Mart 2021 de harekete geçerek üretici firmadan %41 indirimle servis ve yedek parça almak istedi. Bu konuda MİK Kanunun da geçici bir değişiklik yapmak gerekiyordu. Bu konuda Muhalefetin dahi desteğini alan Kurum Yöneticileri, Maliye Bakanlığı Müsteşarını bir türlü aşamadı. Maliye Müsteşarı yaklaşık hala daha sudan sebeplerle ilgili Kararnameyi Bakanlar Kuruluna göndermiyor. Bir Bürokratın anlamsız tavrı yüzünden halk olarak daha pahalı ve daha kirli elektrik üretmek zorunda kalınmamız ne kadar acı ise, siyaset kurumunun kendi atadığı bürokratların elinde oyuncak olması da o kadar acıdır.”
Bu açıklamanın üstüne Maliye Bakanlığı’ndan yapılan karşı açıklamada ise aynen şunlar söyleniyordu:
“Erhan Arıklı, öncelikle mevcut olan sorunları çözmeli veya bu sorunları yasalar çerçevesinde gerekli önerileri Bakanlar Kurulu’na getirmelidir. Maliye Bakanlığı, kimsenin kendi keyfi talepleri doğrultusuna göre işlem yapmaz, karar almaz.
Bu çerçevede Ekonomi ve Enerji Bakanı Erhan Arıklı’ya tavsiyemiz; bu konularla ilgili talepleri yasalar çerçevesinde uygun bir şekilde hazırlaması ve kendi yönetiminden doğan zaafiyetleri basınla paylaşmadan ve yanlış hedef göstermeden önce, sorun, sıkıntı ve önerilerin görüşülecek adresin hükümet içinde olduğunun idrakıdır.”
İki bakanlık arasında bu tartışma nereye gider bilinmez. Ancak şurası bir gerçek. Hükümetin çivisi iyiden iyiye çıkmış durumda. Bu hükümetteki uyum sorunu sonbaharda seçim işareti mi? Bekleyip göreceğiz. Ama ülkenin böyle yönetilemeyeceği açıktır. Bizden söylemesi…