Bakanlar Kurulu’nun 6 saatlik toplantısının ardından herhangi bir açıklama yapılmadı. Ancak üç aşağı beş yukarı konuşulanlar sır değil.
Kıb-Tek’ten istenen yüzde 30’luk zam gündemin ilk sırasında yer alıyor. Seçime çeyrek kala hükümet bu topun altına girer mi? Zor.
Peki bu zam vatandaşa yansıtılmayacaksa nasıl karşılanacak?
Zira Kıb-Tek kurumdaki durumun sürdürülemez olduğunu vurgularken, kurumun zarara uğratıldığını, bu şekilde suç işlendiğini savunuyor.
Bakanlar Kurulu toplantısının hemen ardından bürokratlarıyla birlikte Ankara’ya giden Maliye Bakanı Dursun Oğuz, bugün Türkiye’de TC Merkez Bankası Başkanı Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu, TC Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan ve Ticaret Bakanı Mehmet Muş'la görüşecek.
Türkiye’nin para piyasalarındaKİ en üst isimlerle yapılan bu görüşmelerin anlamı da az çok belli. Yapılması muhtemel zamları önlemek için bir kaynak arayışı var.
Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’la da görüşecek KKTC heyeti, ülkenin yaşadığı mali sıkıntıların aşılması için alınması gereken önlemleri masaya yatıracak.
Ankara, kendisine en yakın isimler arasında olan Dursun Oğuz’a birinci elden isteklerini iletecek. Şüphesiz mali protokol hatırlatmaları bu görüşmede yine gündeme gelecek.
Ancak biz ev ödevini yapmayıp mazeret üreten öğrenci gibi utana sıkıla yine bunları neden yapamadığımızı anlatmaya çalışacağız.
Aslında bu mesele sadece bugün değil, uzun yıllardan bu yana yaşadığımız bir kısır döngü.
Bu kısır döngünün aşılması için ne Ankara’ya bu sözleri verenler bir çaba gösterdi. Ne de bu ülkenin kurumları, bu sözlerin tutulmasına yardımcı oldu.
Mevcut statüko, var olanın devam etmesini kendi çıkarına gördüğü için “Böyle gelmiş, böyle gider” zihniyetini beynimize kazımaya çalıştı.
Ancak artık eskilerin tabiriyle takke düştü kel göründü. Gerçek üstünü örtemeyeceğimiz bir şekilde tüm çıplaklığıyla karşımızda. Yaşadığımız ağır ekonomik kriz, bir dönüşüme yol açacak.
İki seçenek var.
Ya bu dönüşüme ayak uydurup acı reçeteyi hayatımıza sokacağız. Başta kamu reformu olmak üzere gerekli mali disiplini devlet hayatında uygulayacağız.
Ya da hızla giden bu trenin raydan çıkmasını izleyeceğiz.
Kararımız bu ülkenin gelecek kuşakları için hayati olacak. Bizden söylemesi…