Ülke elektrik zammı ve kesintilerle boğuşurken, Star Kıbrıs Medya Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Özmen Safa, 2006-2007 yıllarında engellenen projenin kaderimizi nasıl değiştirdiğini anlattı:
Ülke elektrik zammı ve kesintilerle boğuşurken, Star Kıbrıs Medya Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Özmen Safa, 2006-2007 yıllarında engellenen projenin kaderimizi nasıl değiştirdiğini anlattı:
KIB-TEK, ülkede üretimden kaynaklanan sorun nedeniyle dönüşümlü olarak 15.00 ile 19.00 saatleri arasında elektrik kesintileri yapılacağını duyurdu. Girne’de aşı ve PCR durdu. Kamu-Sen Başkanı Metin Atan, Ada TV’de “Elektriğe yüzde 30’luk zam olursa Başbakanlık önünde grevdeyiz” dedi. Ülke adeta enerji sorununa kilitlenip kaldı. Oysa 14 yıl önceki fırsatı kullanılsaydı, bugün bütün bunlar yaşanmayacaktı.
HER TÜRLÜ DETAY PLANLANMIŞTI
2006-2007 yılları arasında Türkiye’den kabloyla elektrik getirmek isteyen Star Kıbrıs Medya Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Özmen Safa, o günleri şöyle anlattı: “Kimse o güne kadar denizaltında elektrik projesine ciddi olarak girmemişti. Türkiye’de bu konuyla ilgili teknik uzmanlar buldum. Bu uzmanların bu konuda uluslararası tecrübesi vardı. İstanbul’da Ticaret Merkezi’nde ofis tuttuk. Üzerinde 9 ay çalıştık. Her türlü detayı planladık.
Bazı yerlerde elektriği getirecek kablo gömülecekti. Bazı yerlerde zeminde kalacaktı. Nasıl bir kablo hazırlanacağına ilişkin çalışmaları bile yaptık. Hollanda’da üretilecek bir kablo üzerinde karar verdik.En sonunda projeyi netleştirdik. Yaptığımız fizibilitede Türkiye’den elektriği buraya getirip, burada üretilen elektrikten daha ucuza satacağımızı gördük. Bunun bir ucu Silifke’de olacaktı. O dönemin Türkiye Başbakanı Erdoğan ile gidip görüştüm.
ADI BARIŞ ENERJİSİ OLACAKTI
Bu elektriği Türkiye’den getirmek konusunda onay aldım. Projenin adına “Barış enerjisi” diye isim verdik. Şu anda üretilen elektrik kirlilik yaratıyor. Benim projem şu anki hava kirliliğini bitirirken, Güney’e de satılacak elektrikle barışa da enerji verecekti. Proje Türkiye, Kuzey Kıbrıs, Güney Kıbrıs ve Orta Doğu’yu birbirine bağlayacaktı.
KIBRIS 14 YILI KAYBETTİ
Bu incelemenin sonunda teklifimizi dönemin Maliye Bakanı Ahmet Uzun’a sunduk. Her biri 100 megawatlık olmak üzere toplam 300 megawatlık üç hat oluşturacaktık. Ama reddettiler. Kıbrıs böylece 14 yılını kaybetti. Bugün hala Türkiye’den elektrik getirmeyi konuşuyoruz. Gerekli irade gösterilseydi elektrik 14 yıl önce getirilebilirdi. Yılda 6 milyon kilowatsaat elektrik getirecektik. Bütün Kıbrıs’ın elektrik ihtiyacı karşılanacaktı. Ama ne yazık ki bunu fırsatı heba ettiler. Bugün Türkiye enterkonnekte sisteme dahil oldu. İmza attı. Ama o gün Türkiye imza atmamıştı. Türkiye’den bugün kabloyla elektrik gelmesinde uluslararası hukuktan kaynaklanan sorunlar da çıkabilir.”