Asgari Ücret Saptama Komisyonu, 2021’in ikinci asgari ücretini belirlemek amacıyla bugün yeniden toplanıyor.
Hükümet geçen toplantıda yüzde 11 zam teklif etti ama işçi kanadı yüzde 12.5’te ısrarlı. İşveren de prim desteğinin sürmesini istiyor.
Aslında işçinin istediği ücret ile hükümetin verdiği para arasında uçurum yok. Hükümetin teklif ettiği para net 4 bin 250 TL’ye denk geliyor. İşçi ise 4 bin 350 TL de ısrarlı. Bu da 5 bin TL’lik brüt bir rakama tekabül ediyor.
Ancak dananın kuyruğu, işverenin istediği sigorta primleriyle ilgili muafiyet meselesinde kopuyor. Bu uygulamanın dört ay daha uzatılması konusunda işveren tarafı ısrarlı.
Ancak bunun Maliye’ye bir faturası var. O da ayda en az 30 milyon TL’ye tekabül ediyor. Bu para da şimdilik Maliye’nin kasasında yok.
Bugün yapılacak Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısı öncesinde Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkarlar Odası (KTEZO) üyeleri dün Başbakanlık önünde eylemdeydi.
Sigorta primleri başta olmak üzere devlete olan tüm ödemeleri durdurma kararı aldıklarını duyurdular.
Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkarlar Odası Başkanı Mahmut Kanber, önümüzdeki hafta Pazartesi’nden itibaren sokakta mücadele başlatacaklarını açıkladı.
Hükümetin sosyal devlet anlayışından yoksun şekilde hareket ettiğini anlatan Kanber “Bizi bankaların faizleri altında ezmeye mahkûm ettiler” ifadelerini kullanarak esnafın isyanını dile getirdi.
Ancak bu noktada bir gerçeğin altını çizmekte fayda var. Yaşanan sivil itaatsizlik, ekonomiye fayda mı sağlar yoksa daha da ağır bir tahribata mı neden olur?
Yapılan bu çağrıyla gelirlerinden olan Maliye sizce ilk kısıntıyı nerede yapacak?
Hastanelerden, verilen hizmetlerden, belediyelerin katkı paylarından, ek mesailerden, maaşlardan… Listeyi istediğiniz kadar uzatabiliriz.
Günün sonunda bedeli yine bu halk ödeyecek.
O yüzden gerek iş dünyası, gerekse esnaf ve zanaatkarlar eylem biçimlerini bir kez daha gözden geçirmeli.
Devlet bizim üzerinde olduğumuz ağaçtır. Üstünde oturduğumuz ağacı kesmeyelim.
Sözünü özü şudur. Kaos kimsenin işine yaramaz.
Bugünkü asgari ücret masasında bu anlayış içinde hepimizin bu geminin içinde olduğu bilerek hareket edelim. Aksi halde “4 bin 250 TL değil, 4 bin 350 TL maaş alalım” derken, işçi var olan işini de kaybedecek. Bizden söylemesi…