Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu Çalışanları Sendikası (EL-SEN), 6 Aralık Pazartesi gününden itibaren, KIB-TEK’E yüksek borcu olan tüm devlet kurumlarının elektriklerini keseceklerini bildirdi.
Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu Çalışanları Sendikası (EL-SEN), 6 Aralık Pazartesi gününden itibaren, KIB-TEK’E yüksek borcu olan tüm devlet kurumlarının elektriklerini keseceklerini bildirdi.
KIB-TEK’in devlet ve özel kuruluşlardan 800 milyon TL alacağı bulunduğu, borcunun ise 600 milyon TL olduğu ifade ediliyor.
Ancak tahsil edilemeyen alacaklara bir de ertelenen zam eklenince KIB-TEK, Kıbrıs Türk Havayolları’nın izinden emin adımlarla yürüyor.
Kurum çalışanları KIB-TEK’in, özellikle devlet kurumlarından tahsilat yapabildiği gün tek kuruş borcu kalmayacak bir yapıya sahip olabileceğini ifade ediyor.
KIB-TEK’e borcu olan kurumların başın da Maliye Bakanlığı geliyor. Kurum, Maliye Bakanlığı’ndan başlayarak tüm devlet dairelerinin elektriğini tek tek kesmeye başladı.
Pazartesi gününden itibaren bunu yaygın bir uygulama olarak devam ettirecek.
Aslında devletin ödemediği elektriğin faturası yine vatandaşa zam olarak dönüyor. Şu anda seçim sonrasında KIB-TEK’te elektriğe yapılacağı iddia edilen zam da o yüzden yüzde 50’leri geçmiş vaziyettedir.
Ancak ülkeyi yönetenler dikkat etmelidir. En temel girdi maliyeti elektriğe bu denli yüksek bir zam, domino taşı gibi ülkede iğneden ipliğe yeni zam dalgalarını da beraberinde getirir.
Ve elbette kurumun batışını önlemek için de bir zahmet gereken tedbirler alınmalıdır.
Sade vatandaşın elektrik borcu 469 TL’yi geçtiğinde nasıl kesiliyorsa, bu uygulama milyonluk alacaklar için de sıkı bir şekilde tatbik edilmelidir.
Elektriği Aksa’dan 143 kuruşa (kWs) alan kurum, personel, faiz, amortisman, malzeme ve bakım gideri olarak da üzerine 60 kuruş eklendiğinde 203 kuruşa (kWs) mal ediyor.
Şu an elektriğin üretim maliyetinin çok çok altında satış yapıldığı da bir gerçektir. Elbette bu daha fazla sürdürülemez.
Ancak tek çare de bu zammı vatandaşın cebine yansıtmak olamaz.
Fiyat İstikrar Fonu, böyle günlerde kullanılmazsa başka ne zaman kullanılacak?
“Fiyat İstikrar Fonu da boş ne yapalım” diye soracak olursanız, onu da bu fonu boşaltanlara sorun. Bizden söylemesi…