Ana muhalefet CTP ortaya bir iddia attı. “Euro’ya geçelim…”
Geçelim de nasıl geçelim?
Ülkenin gelirinin büyük bölümü Türkiye’den gelen turist ve öğrencilerin getirdiği TL…
Kamu maliyesinin bütçe açığı da Türkiye’den gelen TL yardımları ile kapatılıyor.
Peki Euro’ya nasıl geçeriz?
Türkiye’ye “Bize TL değil, Euro verin” talebinde bulunamayacağımıza göre, devlet nasıl Euro biriktirecek?
TL ile maaşları ödemekte zorluk çeken hükümet, Euro’yu nereden bulacak da maaşları ödeyecek?
Siyasiler kendi ayakları üstünde duran bir ülke vaat ederken, ürettikleri politikaların da ayaklarının yere sağlam basması gerekir.
Dünya üzerine Euro’ya geçen ülke yok mu? Elbette var. Onlar nasıl geçti?
Bugün, Euro bölgesi dışında olan Karadağ, Kosova ve Afrika’da eskiden Fransa’nın kolonisi olan ülkeler tek taraflı olarak, karşılıklı anlaşma olmadan Euro kullanıyor.
Ancak bunlar akşamdan sabaha seçime çeyrek kala Euro’ya geçmediler. Yıllar süren hazırlıklar ile bu fikri hayata geçirdiler. Sadece Litvanya’nın Euro’ya geçmesinin 7 yıl sürdüğünü belirtirsek, işin ciddiyetini kavramış oluruz.
Peki Euro kullanınca bütün sorunlar bitecek mi? Bir de meselenin bu yönüne bakalım.
Piyasalara 20 yıl önce giren 350 milyona yakın Avrupalının kullandığı Euro, dünyanın en fazla kullanılan ikinci rezerv para birimi oldu.
Geçen yıl uluslararası işlemlerin yüzde 36'sı Euro cinsinden faturalandı veya ödendi.
Buna karşın Euro kullanan ülkeler arasında ekonomisi zayıf, katma değerli üretim gerçekleştirmeyen ülkeler için ciddi olumsuzluklar yaşanıyor.
Yunanistan, Güney Kıbrıs ve İspanya gibi ülkelerde Euro’ya geçişle ciddi borç krizleri yaşandı.
Üretim seviyesi ve verimliliği yüksek ülkeler olan Hollanda, Avusturya ve Almanya Euro'dan daha karlı çıktı ve pazarlarını büyüttüler.
Bu ülkelerde işsizlik azalırken Fransa, Portekiz, İspanya, İtalya ve Yunanistan gibi ülkelerde işsizlik göreceli olarak arttı.
Bu sebeple Avrupa'da bazı ülkelerde Euro'ya itirazı olan siyasi partiler ciddi şekilde güçlendi.
Yani sözün özü, Euro’ya geçince her şey güllük gülistanlık olmuyor. Siz ekonomisi zayıf, katma değerli üretim gerçekleştirmeyen ülkeler arasındaysanız ciddi krizler yaşayabilir, yağmurdan kaçarken doluya tutulabilirsiniz.
O zaman ne yapacağız? Euro’ya geçelim maaşlar da Euro ödensin diyenler bir zahmet bu sorulara kafa yormalı. Bizden söylemesi…