Döviz gerçekten düştü mü ?

Ülkede para birimi olarak kullanılan Türk parasıdır , yani TL’ dir . Fakat gelin görün ki alış veriş dövize endeksli olarak yapılmaktadır .

Ülkede para birimi olarak kullanılan Türk parasıdır , yani TL’ dir . Fakat gelin görün ki alış veriş dövize endeksli olarak yapılmaktadır . Bu da genel olarak İngiliz para birimi olan İngiliz Sterlinidir . Genelde ithalat dövizle yapıldığından maddelerin satış fiyatları da döviz kurundan yapılmakta TL ödemeleri kurdaki rakamlar hesaplanarak fiyatlar saptanmaktadır . Bu Türkiye’den yapılan ithalat için de geçerli.
Ekonomi bakanı Sn. Atun’un Türkiye yetkilileri ile yaptığı görüşmeler sonucu , Türkiye’den yapılacak ithalatta kullanılacak para biriminin Türk parası olarak yapılması için her iki devlet yetkilileri mutabakata vardıkları konusunda açıklamalar yaptılar .
Bu güzel bir gelişme . Türkiye’den ithal edilen mallar için artık para birimi olarak TL kullanılacak . Bu piyasaları belirli oranda döviz kurundan kurtaracak .
Türkiye dışında yapılacak olan ithalat için döviz kullanılacak . Bu mutabakat ile Türkiye dışından alınan ve Türkiye’den tedarik edilebilecek mallar tespit edilerek Türkiye’den alınacak . O oranda döviz yükünden de kurtulacağız .
Böylece yurttaşların alım güçleri de bir nebze daha yukarıya çekilmiş olacak .
Döviz olarak KKTC’de kullanılan para birimi yukarıda da belirttiğim gibi İng. Sterlinidir . Bu üçüncü ülkelerle yapılan ithalatta devam edecek .
Bunlar Türkiye’de bulunmayan ve ülkeye ithal edilen maddelerdir . Bunları ithal etmek zorunluluğu devam edecek .
Yani döviz olarak kullanılan para birimleri ile ithalat yapma zorunluluğu ile karşı karşıyayız . Bu dövizi elde etmek , dış ülkelere yapılan ihracattan elde edilecek döviz girdileri ile mümkün olacaktır . Bu da ancak yatırım ekonomisi ile mümkün olup , üretim seferberliği ile bu sonuca ulaşılabilir .
Üretim , üretim , üretim . Bunun sonucu da istihdam .
Sağlıklı bir ekonomi bundan geçer .
Her türlü ekonomik sistemler bunu ön görmektedir .
Üretime dayanmayan bir ekonomik sistem, dünyada mevcut değil . Olsa bile o ekonomi yerlerde sürünmektedir . Dünyada bunu yaşayıp görmekteyiz .
Gelelim şu döviz işine .
Düştüydü , yükseldiydi , tekrar düştü , tekrar yükseldi .
Biz TL ‘ye bağlı olduğumuz için bunun olumsuz sonuçlarını hep birlikte yaşıyoruz .
Şimdi bakıyorum da döviz kuru olarak kullandığımız Sterlin 24.15 TL . Düştü diye nerede ise bayram yapıyor seviniyoruz .
Acaba gerçekten döviz düştü mü ?
Dövizin düşmesi ne demek ?
Bir para birimi , başka para biriminin değerinin altına düştüğü takdirde , düşüş olarak kabul edilir .
Döviz olarak kullandığımız Sterlinin , yazıyı yazdığım dakikalarda. Türk parası olarak karşılığı 15 TL ‘ye düşmüş . Nereden bu rakama inmiş 24 ‘lerden .
Yani bir Sterlinin 15 TL’ye tekabül eden bir seyri .
Allah aşkına buna düşüş denilebilir mi ?
Bu olsa olsa , eski yüksek seviyesine dönmüş oldu . Buna düşüş denemez . Sterlin yüksekliğini TL karşısında korumaya devam ediyor . Dövizin ilgili para birimine karşı düşmüş olması , o para biriminin değerinin altına düşmesi demektir .
Daha açıkça belirtmek gerekirse , 1 TL ile birden çok sterlin satın alınabiliyorsa . İşte o zaman döviz olarak o para biriminin düşüşünden bahsedebiliriz .
Onun için İng. STR ‘ni eski yüksek seviyesi olan 15 rakamına geldi ise , burada ing. Str. düşüşünden bahsetmek bir aldatmacan öteye gidemez .
Olsa olsa bir teselli kaynağı olur .
Buna uygun esprili bir halk hikayesi var.
Adama eşeğini kaybettirip , tekrar buldurmuşlar . Adam eşeğine kavuştuğu için çok sevinip bayram yapmış .
Galiba bu döviz olayı da bu hikaye gibi bir şey .
Ne dersiniz ?
Bu haber 3568 defa okunmuştur

:

:

:

: