Rusya Ukrayna savaşı tüm dünyayı ekonomik bir türbülansın içine soktu. Peş peşe yaptırım kararları, artan enerji maliyetleri, ülkelerin ekonomisini alt üst etti.
Rusya Ukrayna savaşı tüm dünyayı ekonomik bir türbülansın içine soktu. Peş peşe yaptırım kararları, artan enerji maliyetleri, ülkelerin ekonomisini alt üst etti.
Bu alt üst oluşun içinde ülkemiz de ekonomik bir çıkış yolu arıyor.
Dün Ada TV’ye konuk olan Emlakçılar Birliği Başkanı ve aynı zamanda İşverenler Sendikası Başkanı olan Hasan Sungur, Rusya – Ukrayna savaşının KKTC’ye etkileri konusunda çarpıcı değerlendirmelerde bulundu.
Güney Kıbrıs’ın hava sahasını Rusya’ya kapatmasından sonra Rusya’nın bütün vatandaşlarını ve yatırımlarını geri çektiğini kaydeden Sungur, “Bu insanlar nereye gidecek?” diye sordu.
Peki KKTC’nin bu insanları çekmesi sağlanabilir mi?
Buna en yakın örnek Türkiye.
Türkiye Cumhuriyeti’nde şu anda 250 bin dolarlık konut alan kişiye gerekli inceleme yapıldıktan sonra vatandaşlık veriyor.
Güney Kıbrıs’ta ise 100 bin Sterlin yatırım yaparsanız ve daha yerleşip fazla yatırım yapacağınızı kanıtlarsanız “Altın Kimlik” uygulaması var.
Aslında bizde de şu an yatırım yapana vatandaşlık uygulaması var. Bakanlar Kurulu, bu yetkiyi zaman zaman kullanıyor. Ancak burada yasa muğlak ve tartışmalara neden oluyor.
Yapılması gerekip buraya bir madde ekleyip 250 bin dolar şartını koymak. Böylece yatırım karşılığı vatandaşlığın kriteri de somut olarak belli olur.
Hasan Sungur, Türkiye’de işleyen sistemi dün Ada TV’de şöyle anlattı:
“Türkiye 250 bin dolara kadar konut alırsan vatandaşlık veriyor ve eğer yanında 1 milyon dolar getirirsen ve yanında 50 işçi çalıştırma taahhüdü verirsen gibi kıstaslar ile yine vatandaşlık uygulaması var.
Fakat bir şart var. Almış olduğunuz konutu adınızdan çıkaramazsınız.
Çıkarırsanız yeni konut almak zorundasınız. Getirmiş olduğunuz parayı da 3 yıl Türkiye’de değerlendirmek zorundasınız, dışarıya çıkaramazsınız. Bu çok akıllıca bir sistemdir.
Biz bu önerileri ülkemizde yabancılara yaranalım diye yapmıyoruz, ekonomi için yapıyoruz.
Şimdi de Rusya’dan veya Ukrayna’dan gelecek kişiler için bu uygulamayı hayata geçirebiliriz. Bu bizi ekonomik olarak canlandıracaktır.”
Emlakçılar Birliği Başkanı Hasan Sungur’un önerisi böyle. Bakalım siyaset kurumu kayıkçı kavgasını bırakıp ekonomiye can verecek önerilere kulak kabartacak mı? İzleyip göreceğiz.