Dünyaca ünlü Forbes dergisi, geçtiğimiz yıl internet sitesinde yayınladığı bir yazıda, 2021’de deniz kıyısında alınabilecek dünyanın 5 farklı noktasında yer alan mülkleri listelemişti.
Listede Kolombiya, Brezilya, Meksika ve Belize’nin yanı sıra İskele sahilleri de yatırım fırsatı sunulan beş bölge arasında yer almıştı.
Araştırma, göçmen emekli bir kişinin rahat edeceği ve satın alma olasılığı yüksek olan mahallelerde 70 ila 100 metrekare arasında iki yatak odalı, iki banyolu daire satın almanın maliyetini değerlendiriyordu.
Forbes dergisi İskele sahilleri için şunları yazmıştı:
“Avrupa ile Türkiye arasında Akdeniz’de bulunan Kuzey Kıbrıs, çoğu Amerikalının listesinin başında değil, ancak bu eski İngiliz kolonisinin sunabileceği çok şey var. Kuzey Kıbrıs, başka bir yerde Akdeniz yaşamı yaşamanın maliyetinin çok altında. Kuzey Kıbrıs aynı zamanda kulüpler, kumarhaneler ve lüks oteller de dahil olmak üzere gelişmiş turizm altyapısına sahip ve hepsi Fransa veya İtalya’daki benzerlerinden daha uygun fiyatlı, güvenli ve aynı zamanda oldukça misafirperver bir ülkedir.
Her şeyin düşük maliyetine ek olarak, ülkenin en önemli cazibe merkezleri kum ve denizdir. Mevcut döviz kurları üzerinden 75.000 dolara kadar doğrudan plaj erişimine sahip deniz manzaralı bir apartman dairesine sahip olmak mümkündür. Kuzey Kıbrıs’ta gayrimenkul İngiliz sterlini ile işlem görür. Aynı zamanda geliştirici finansmanı ile satın alımlar da mümkündür, bu da önceden düşük sermaye gereksinimleri anlamına gelir. Özellikle doğu kıyısında yer alan İskele’ye bakabilirsiniz. Bu bölge, ülkenin en güzel ve en uzun sahil şeridine sahip olup, deniz ürünleri ile tanınır.
Kuzey Kıbrıs’ta emeklilik, Avrupa ve Amerika’nın daha tanıdık konfor bölgelerinin dışında bir yaşam anlamına gelecektir. Hayatınızın bu aşamasında, emeklilik bütçenizi size dünyanın en güzel kıyı şeritlerinden birinde, gerçek anlamda lüks bir yaşam standardı olarak sunacak bir maceraya hazırsanız, Kuzey Kıbrıs sizin için zirvede olabilir.”
Böyle bir yazıyı, böyle bir dergiye para verseniz yazdıramazsınız.
Elbette bu yazının ardından Rumlar hop oturup hop kalktı. Bir sürü tartışma yaşandı. Ancak günün sonunda bu yazı sadece yazı olarak kaldı.
Yabancılar dünyadan baktığında ülkemizdeki yatırım fırsatını görüyor. Bu fırsatın peşinden koşmak istiyor. Ancak ne yazık ki biz yabancı yatırımcıyı kendimizden soğutmak için elimizden geleni yapıyoruz.
Müteahhitler Birliği’nin dün düzenlediği toplantıda konuşan Başbakan Sucuoğlu, ülkeye güzel yatırımlar yapıldığını, yabancıların büyük ilgi gösterdiğini söyledi.
Doğru söze ne hâcet? Yabancılar ilgi gösteriyor göstermesine ama biz o ilgiyi boşa çıkarmak için adeta elimizden geleni yapıyoruz.
Başbakan, inşaat sektörünün krizin atlatılmasına önemli bir güç olacağını kaydederken, “Düzgün yatırımlar ve yatırımcılar güven verirken, yabancıların ilgisi artıyor” dedi.
Buradan sormak gerekir. Acaba hükümet bu yatırımcının ilgisin daha da artırmak için ne planlıyor?
Yabancı yatırımcı dünyanın her yedinde yatırım yaparken önce güvence ister.
Acaba hükümet bu güveni yatırımcıya verebiliyor mu?
Yakın geçmişte Star Kıbrıs Medya Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Özmen Safa’nın ortaya attığı “250 bin dolarlık konut alana vatandaşlık verelim” önerisi gibi fikirler bu güvenin tesis edilmesinde kilit rol oynamaz mı?
Hükümet şimdilik bu sorulara kafa yormuyor. Daha çok atamalarla, siyasi köşe kapmalarla meşgul oluyor. Ancak ülkenin ve çocuklarımızın geleceği bu sorulara doğru yanıt bulmaktan geçiyor. Bizden söylemesi…