4 yıl önce uyarmıştık

Yüksek İdare Mahkemesi, dörtlü koalisyon döneminde 174 kişinin KKTC vatandaşlığının geri alınması için verilen 2018 yılına ait Bakanlar Kurulu kararını iptal etti, 169 kişiye hakları geri verildi.

Yüksek İdare Mahkemesi, dörtlü koalisyon döneminde 174 kişinin KKTC vatandaşlığının geri alınması için verilen 2018 yılına ait Bakanlar Kurulu kararını iptal etti, 169 kişiye hakları geri verildi.
Peki o günlerde biz ne yazmıştı? Söz uçar yazı kalır. O yüzden 11 Mayıs 1018 tarihli Star Kıbrıs’ta yazdığımız yazıyı hatırlatalım.
“Bakanlar Kurulu dün yedi saat süren toplantının ardından aylardır konuşulan vatandaşlıklarla ilgili kararını açıkladı. UBP-DP hükümeti döneminde verilen istisnai vatandaşlıktan bin 200 tanesinin incelendiğini belirten hükümet bunlardan 175’inin hukuka aykırı olduğunu tespit ettiklerini söyledi.175 vatandaşlık geri alındı.
Akıl alır gibi değil. Her fırsatta “biz devletiz, kendi kararlarımız var, Kıbrıs Türk halkıyız” derken, nasıl olur da bir devlet olmanın en önemli şartının “devamlılık” olduğunu es geçeriz?
Peki ya herhangi bir iktidar değişikliğinde bu 175 kişiye yeniden vatandaşlık verilirse ne olacak? Bu ülkenin vatandaşlığı yaz boz tahtası mı, bir alınıp bir geri veriliyor? Bu işler nasıl bu kadar ucuz oluyor?
Bir Allah’ın kulu bu vatandaşlık meselesinin yasal bir çerçeveye oturtulması için kılını kıpırdatmayacak mı?
Çok değil sekiz, on ay önce vatandaşlık verilen kişilere bugün nasıl “sizin vatandaşlığınız yasadışı bir şekilde verilmiş, iptal ediyoruz” diyebiliyorsunuz?
Kızgınlığım iptal kararına değil, madem bu vatandaşlıklar yasadışı, neden geçen yıl bu insanların vatandaş olmasına onay verdiniz? Hadi CTP’yi, TDP’yi ve HP’yi bu eleştiriden muaf tutalım.
Peki Demokrat Parti Genel Başkanı Serdar Denktaş, bu insanların vatandaş olması için attığı imza hakkında ne diyecek?
Daha doğrusu o gün bu insanları vatandaşlığa kabul ederken attığı imza mı doğruydu, yoksa bugün vatandaşlıkların iptali için attığı imza mı doğru?
Yurttaşlık iptalleri ile ilgili hem zaman aşımı olup hem de kazanılmış haklara aykırı işlem yapılmıştır.
Vatandaş yapma kararlarının alındığı tarihe bağlı olarak, İyi İdare Yasasının İdari İşlemlerin Geri Alınması maddesi ortadadır.
Bir idari işlemin üzerinden 75 gün geçmesi durumunda geri alınamaz.
Vatandaşlığı iptal edilen bireyler, İdari İşlemlerin Geri Alınması maddesi altında, vatandaşlığın iptalinin kendisine tebliğ edildiği tarihten itibaren 75 gün içerisinde mahkemeye başvurursa haklarını geri alır.”
Dört yıl önce aynen bunları yazmışız. Sonrası malum.
Bu arada bir sözümüz de yargıya olsun.
Bir dava 4 yıl nasıl sürer? Bu insanların 4 yılda uğradıkları hak kayıplarını kim telafi edecek? Geciken adalet adalet değildir.
Artık bu tutarsızlıklarla anılmak istemiyoruz. Her fırsatta biz devletiz diyoruz. O zaman devlet olmanın gereklerini yerine getirelim. Aksi halde inandırıcı olamayız. Bizden söylemesi…

Bu haber 7724 defa okunmuştur

:

:

:

: