Mağusa-İskele-Yeniboğaziçi Emirnamesi ülkenin gelişiminin önünde adeta takoz oldu. İlk emirname dörtlü koalisyon döneminde geldi.
10 Aralık 2018 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren Mağusa-İskele-Yeniboğaziçi Emirnamesi’nde hedef bir yıl içinde bir İmar Planı oluşturulmasıydı.
Daha önceki emirnamelerden farklı olarak içine şöyle bir madde kondu. Bu emirname süresince 31 Aralık 2019 tarihine kadar bir İmar Planı yürürlüğe konamazsa otomatikman yürürlükten kalkacaktı.
Dönemin Başbakanı Ersin Tatar’ın imzalamayı reddettiği imar planı yürürlüğe girmeyince bu emirname 31 Aralık 2019’da yürürlükten kalktı.
Bu sırada 1 Ocak -14 Ocak 2020 tarihlerinde Fasıl 96 yürürlükte kaldı. 15 Ocak 2020 tarihide yeni bir emirname yürürlüğe girdi.
Arada Faiz Sucuoğlu’nun başbakanlığı döneminde yürürlüğe giren imar planıyla ilgili mahkemeye yapılan itirazda da ara emri alınınca herhangi bir süre kısıtlaması olmadığı için 15 Ocak’ta 2020’de çıkan bu emirname 2,5 yıldır yürürlükte bulunuyor.
Ancak memleketin şiddetle bir imar planına ihtiyacı var. Emirnameler asla çözüm olamaz. Bu konu toplumda en geniş şekilde konsensüs sağlanan meseledir.
Peki şimdi olması gereken nedir? Bölgede binlerce yatırımcı, bu belirsizliğin bir an önce ortadan kaldırılmasını bekliyor.
Emirname bu ülkede gelişmenin önüne konan en büyük engeldir. Şu anda olması gereken emirnamenin kaldırılıp Fasıl 96’nın bir imar planı oluşuncaya kadar yürürlükte kalmasıdır.
1989 yılından bu yana geçerli olan Fasıl 96’nın yerine imar planı koymaya çalışan yönetimler, Fasıl 96 kapsamında yapılması gereken denetimleri hayata geçirmediler. Fasıl 96’nın bütün kurallarını çiğneyenler daha sonra Fasıl 96’yı günah keçisi ilan etti.
Şu anda yeni bir imar planı olmadığına göre bir an önce emirname kaldırılıp Fasıl 96’nın kurallarına harfiyen uyulması gerekir. Şunu unutmayalım. Fasıl 96 kuralsızlık değildir. O da bir plandır. Ve ciddi kuralları vardır.
Bölgede iş, aş ve istihdam sağlayan yatırımcının önü ancak bu şekilde açılır. Aksi halde bu emirname kaosu bölgedeki gelişmeyi tamamen engeller.
Buradan Başbakan Ünal Üstel ve Şehir Planlama Dairesi Müdürü Türkmen Yiğitcan’a açıkça çağrıda bulunuyoruz. Emirnameyi kaldırın, yatırımcının önünü açın. Bu krizden başka çıkış yolu yok. Bizden söylemesi…