BÜYÜKELÇİ UMUT OLDU

Geçen Cumartesi , KTNÜ Birliğinin genel kuruluna ağırlıklı olarak siyasiler , Cumhurbaşkanı , İçişleri ve Enerji Bakanı , bölge Milletvekilleri , Belediye Başkanı ile TC ‘nin Lefkoşa Büyükelçisi Sn. Metin Feyzioğlu çağrılı olarak katıldılar .

Geçen Cumartesi , KTNÜ Birliğinin genel kuruluna ağırlıklı olarak siyasiler , Cumhurbaşkanı , İçişleri ve Enerji Bakanı , bölge Milletvekilleri , Belediye Başkanı ile TC ‘nin Lefkoşa Büyükelçisi Sn. Metin Feyzioğlu çağrılı olarak katıldılar .
Açılış konuşmasını , narenciyenin sorunları ile ilgili açıklamalarda bulunan Birlik Başkanı yaptı .
Seremoni gereği , çağrılı olarak gelen siyasiler de iktidarı , muhalefeti birer konuşma yaptılar .
Anavatanın Büyükelçisi , Sn. Metin Feyzioğlu da narenciyecilere hitaben bir konuşma yaptı .
Konuşmasının içeriği , narenciyenin sorunları oldu .
Narenciye’nin en büyük sorununun , su kaynaklı olduğu , bunun için de TC ‘nin adaya suyu getirdiğini . Fakat suyun gerekli bölgelere akıtılması ile ilgili oluşturulacak isale hatlarında , kamulaştırmaya yönelik bürokrasinin çok ağır işlediğini . Zamanında yerine getirilmeyen projelerin maliyetlerinin , artarak pahalılaştığını dile getirerek , ilgililerin bu konuda dikkatini çekmiştir .
Adaya su geldi . Güzelyurt ve Orta Mesarya’ya gitmesi ve sulamaya başlanması için isale hatlarının geçirileceği yerlerdeki özel mülklerin kamulaştırılması ile ilgili prosedür , gerektiği gibi kısa bir zaman dilimi içerisinde yerine getirilmediği için üreticiler , gelen sudan yararlanamamaktadır . Bu ise maliyetlerin artmasına neden olmaktadır .
Sn . Büyükelçi :
Narenciye yüklü kamyonların , Mersin Limanında bekletilmesinin araştırmasını da yaparak , bunun kimya laboratuarından kaynaklandığını . En kısa zamanda , Lefkoşa’da yanan kimya laboratuarının eski işlevini yerine getirerek , bu sorunun da ortadan kalkacağı müjdesini üreticilere duyurmuştur .
Narenciye üreticisinin , en büyük sorunlarından biri olarak , su fiyatlarını tavan yapan elektrik sorununun da , Türkiye’den gelecek kablo ile giderileceğini .
Bunun çift kablolu bir sistem olacağını ve adada üretilecek solar sistemlerinden artan elektriğinin de sisteme dahil edilerek , mahsuplaşmanın da mümkün olacağının altını çizdi .
Narenciyeyi , mevcut taşıma araçları ile taşımanın da , malın kalitesini düşüren bir hal olduğu yollu açıklaması ise dikkat çekti .
Üstü açık ve soğutma sistemi olmayan araçlarla giden narenciye ürünlerinin , pazara varıncaya kadar güneş altında kalması , büyük firelerin meydana gelmesine neden olmakta . En önemlisi ise , malın kalitesinin düşmesi ve rekabet koşullarında olumsuzlukların yaşanmasını da beraberinde getirmektedir .
Ürünün , ihraç limanı olan Mağusa Limanının da miadını doldurduğunu . Gerekli önlemlerin alınmaması halinde , ihraç için liman hizmetlerinin durabileceğini . Bunun için ivedilikle tedbir alma yoluna gidileceğini de belirtti.
Diğer açıkladığı bir proje ise , narenciye ürünlerinin kurutularak ihracı için , düğmeye basıldığının da müjdesini verdi .
Bu nedenle , (TİKA ) Türk İşbirliği ve Koordinasyon Başkanlığı ile paketleme pilot projesinin uygulanmasına başlandığını da açıkladı .
Sn. Büyükelçi , narenciye sorunlarının , açıkladığı projelerle kısa bir süre içinde sona ereceğini . Bunun mümkün olması için , yavruyu , üzerine düşenleri yapmaya , tetikleyici cümlelerle uyarmaya çalıştı .
Bilhassa , yukarıda da yazdığım gibi , suyun yatağında akması için , kamulaştırmaların en erken bir zamanda sonlandırılması gerek .
Narenciyede üretim için elbette sorunlar var . Su en büyük sorun . Zaman zaman , kuraklığın getirdiği maliyet sorunları da bir olgu . Fakat diğer en büyük sorun ise Pazar sorunu .
Bu yıl hasat dönemindeyiz ve narenciyeci kuraklık nedeni ile bahçe sulamaktadır .
Her yıl narenciyeci , bu sorunları yaşamaktadır .
Kaynağı , narenciye üreticilerinden sağlanan , Tarım Sigorta Fonu ise maalesef narenciye üreticilerine merhem olamıyor .
Bu konuda , hem yasanın , hem de tüzüğün tadilatının yapılması , behemehal şart olmuştur .
Sn. Büyükelçinin açıkladığı projeler , narenciyecilerde sönen umutların tekrar yeşerip çimlenmesine , vesile olmuştur .
Çimlendirmek , yeterli değil . Çimleri büyütmek , umutları gerçekleştirecek adımları en kısa zamanda atmak gerek .
Aksi .
Aksini düşünemiyorum .
İlk adımı atan , hayda hayda diğerlerini de atar , düşüncemi devam ettirmekle birlikte . Gelişmeleri izlemeye de devam etmekte fayda görüyorum .
Bu haber 2621 defa okunmuştur

:

:

:

: