Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı sözde online hizmet portalını yeniledi.
Çalışma izinleri ile ilgili tüm işlemlerin 10 Nisan 2023 tarihinden itibaren bakanlığın internet portalından yapılabileceğini duyurdu.
Ön izin, öğrenci çalışma izni ve uzatma, yatay geçiş, 3. Uyruklu çalışanları getirmek için tüm başvuru işlemleri ile işçi ve işveren arasında yapılan hizmet akitleri buradan yapılabilecekti.
Ancak ne yazık ki bunların hiçbir gerçekleşmedi aksine tüm sistem kilitlendi.
5 Nisan’da yapılan duyuruyla “ayın 7 ile 10’u arasında işlemler durdu, 11’inde yeniden başlayacak” denmesine rağmen, online hizmet adeta offline skandala döndü.
Günlerdir kimse hiçbir işlemi gerçekleştiremedi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, yaşanan mağduriyetle ilgili suskun kaldı.
Amaç vatandaşın Bakanlığa bağlı kurumlara uğramadan, kağıt israfı yapılmadan, hızlı bir şekilde işlemlerini tamamlayabilmesiydi.
Ancak yaşanan bunun tam tersi oldu.
Günlerdir sisteme girmek isteyen vatandaşlar, ekran karşısında adeta saç baş yoldu.
Bu saatten sonra Sayın Bakan Hasan Taçoy’un bu duruma el koyması ya da kamuoyunu tatmin edecek bir açıklama yapması şart olmuştur.
Çünkü şu anda ne e-devlete geçilebildi ne de manuel olarak işlemler yapılabiliyor.
Ancak ne yazık ki meseleyi dert edinen bir sorumlu da henüz ortaya çıkabilmiş değil.
Açık söyleyelim.
Kamuda yaşanan bu sıkıntı, ülkede yaşanan sorunlar karşısında nasıl kayıtsız kaldığımızı da gösteriyor.
Rakamlar ortada. Bir tarafta Güney’de 25 bini kadrolu, 20 bini kadrosuz toplam 45 bin kamu çalışanı 1.2 milyon Rum vatandaşına hizmet veriyor.
Bizde ise 43 bin kişi kamudan maaş alırken bu rakamın yarısını memur ve işçiler oluşturuyor. Hizmet verdikleri kesim ise resmi rakamlara göre Güney’in nüfusunun üçte biri kadar.
Bu işte bir yanlışlık var.
“E-devlet’e geçiyoruz, vatandaşın işlemini kolaylaştırıyoruz” diye sistemi tamamen kilitleyen ama günlerdir yaşanan krize rağmen tek bir açıklamayı dahi mağdurlara çok gören bu yapı, ortadaki yanlışlığın en net göstergesi. Bizden söylemesi…