BALIKÇIOĞLU KABARE TİYATROSU

Dün akşam Çatalköy Erol Avgören Kültür Merkezinde Osman Balıkçıoğlu ve ekibinin oyunu muhteşemdi. Sahnelere bu oyun ile veda etmek isteyen Balıkçıoğlu, oyunculuğunun doruklarında bir performans sergiledi.

Dün akşam Çatalköy Erol Avgören Kültür Merkezinde Osman Balıkçıoğlu ve ekibinin oyunu muhteşemdi. Sahnelere bu oyun ile veda etmek isteyen Balıkçıoğlu, oyunculuğunun doruklarında bir performans sergiledi.

Daha önce Akıncılar ve Lefkoşa’da sahnelenen oyun, salı gecesi Çatalköy’de dördüncü durak olarak da perşembe gecesi Mağusa - Maraş’ta sergilendi.

Oyun “ ALİKKO’NUN OĞLU DURMUŞ ile GOCAMIŞ CAHER” adıyla sahnedeydi. İki perdelik KOMEDİ….

Bizleri geçmiş zamanlara, sohbetlere ve şarkılara götürdü. Salon hıncahınç doluydu. Salonun merdiven basamaklarında oturup seyredenler vardı. Oyun sırasında zaman zaman gözyaşlarını silenleri gördüm, deri derin iç geçirenleri duydum. Bir yandan da kahkahalar salonu inletti…

Dünlerden yarınlara taşınmalı bu oyunlar, unutulmamalı dedim, kendi kendime…

Zaten ĹEFKOŞA Kuğulu Parka dikilen “ Alikko’yla Caher” heykelleri de bu açıdan çok kıymetli…

ALİKKO İLE CAHER KİMDİR?

Hayatını 2007’de kaybeden tiyatro sanatçısı Kemal Tunç’un yarattığı, “Alikko ile Caher” karakterleri, Kıbrıs Türkçesiyle oynanan skeçlerle ünlendi.

Kemal Tunç’un 1960’lı yıllarda, çocukluğunda dinlediği hikayelerden esinlenerek kaleme aldığı Alikko ile Caher skeçleri, Kıbrıs Türk halkının mücadele yıllarında Bayrak Radyosu’ndan yayımlanarak halka moral verdi.

O dönemlerde Alikko’yu Kemal Tunç, Caher’i Dinçer İsmail Aktunç ve Alikko’nun eşi Fatmalı karakterini ise Güzide Tunç seslendirdi.

Daha sonra ise Caher karakterini Osman Balıkçıoğlu ve Fatmalı’yı Şadiye Balıkçıoğlu seslendirdi. Zamanla bu skeçler radyo programından tiyatro sahnesine taşındı.

Ardından, Alikko ile Caher 30 yıldan sonra ilk kez 2004 yılında Osman Balıkçıoğlu’nun yazdığı yeni bir versiyon ile sergilendi.

Alikko ile Caher’in kaynağı olan Büyükkonuk köyünde de sanatçı Sevcan Çerkez tarafından yapılmış ikilinin heykeli bulunuyor.

KEMAL TUNÇ kimdir?
Kıbrıslı tiyatro sanatçısı, oyuncu, seslendirme sanatçısı, yönetici (D. 14 Kasım 1938, Lefke / Kıbrıs – Ö. 28 Mayıs 2006, Kıbrıs). Lise öğreniminden sonra kendini tiyatroya adadı. Kıbrıs’taki Devlet Tiyatrolarının bu aşamaya gelmesinde ilk temeli atanlardan birisi olan Kemal Tunç, canlandırdığı pek çok başarılı rolle tanınmıştır.

1963 yılında kurduğu “İlk Sahne”nin devamı olan Kıbrıs Türk Devlet Tiyatroları sanatçısı olarak son zamana dek oyunlarda rol aldı. 1963 yılında Bayrak Radyosu’nun ilk kurucularından olan sanatçı, Meral Tekin Birinci Vakıf Tiyatrosu’nu da kurarak sanat adına öncülüğüne devam etti.

Önemli bir tuluat oyuncusu olan Tunç, Kıbrıs Türk Devlet Tiyatrosu’ndaki “meddah” oyunlarının vazgeçilmez ustasıydı. Kendisinin kaleme aldığı ve halkın “Aleko ile Caher” hikayesindeki tiplemesiyle yakından tanıdığı Tunç, oynadığı dizi filmlerle, yaptığı seslendirmeler ve rol aldığı reklam filmleriyle de unutulmaz bir isim olmayı başarmıştır.

Canlandırdığı pek çok başarılı rolle tanınan Kemal Tunç 1963 yılında kurduğu İlk Sahne’nin devamı olan Kıbrıs Türk Devlet Tiyatroları sanatçısı olarak son zamana dek oyunlarda rol almıştır.

Adamızın karanlık savaş yıllarında Kıbrıs Türk toplumunun varoluş mücadelesinde umut ve direnç aşılayan bir simge olmuştur. Bayrak Radyosu’nun ilk kurucularından olan sanatçı, Meral Tekin Birinci Vakfı Tiyatrosu’nu da kurarak sanat adına öncülüğüne devam etmiştir.

Önemli bir tuluat oyuncusu olan Tunç, Kıbrıs Türk Tiyatrosu’ndaki ‘meddah’ oyunlarının vazgeçilmez ustasıydı. Kendisinin kaleme aldığı ve halkın ‘Alikko ile Caher’ hikayesindeki tiplemesiyle yakından tanıdığı Tunç, oynadığı dizi filmlerle, yaptığı seslendirmeler ve rol aldığı reklam filmleriyle de unutulmaz bir isim olmayı başarmıştı.

28 Mayıs 2006’da Kıbrıs’ta öldü. 1990’da Lefkoşa T. Belediye Tiyatrosu kurulunca Yücel Köseoğlu’yla birlikte ‘Onur Sanatçısı’ seçilmişti. Vefat yıldönümlerinde kendisi için anma törenleri düzenlenmektedir.

OSMAN BALIKÇIOĞLU KİMDİR?
Osman Balıkçıoğlu 1944 yılında Lefkoşa’da doğdu. 1962 yılında Lefkoşa İngiliz Okulu ‘The English School’dan mezun oldu.

1972 yılına kadar Lefkoşa Belediye memurluğu, tiyatro oyunculuğu, radyo program sunuculuğu yaptı. Beş yıl mücahitlik, dile kolay bitmez tükenmez; her Kıbrıs Türk erkeği gibi elinde silah, yüreğinde vatan sevgisi, gelecek nesiller için yaz, kış demeden nöbet tuttu, halkını ve vatanını korudu…

Kemal Tunç’un Kıbrıs Türk Tiyatrosu’na kazandırdığı “Alikko ile Caher”de Caher rolünü oynayan sevgili Osman Balıkçıoğlu 1972 yılında yeni bir yaşama, bir umuda doğru kanatlandı, İngiltere’nin başkenti Londra’ya merhaba dedi.

Orada bekleyen yaşamın zorluklarına kendini siper etti. Garsonluk, aşçılık, fırın işçiliği, fabrika işletmeciliği yaparak hayatını idame ettirmeye çalışırken bir yandan da içinde yanan tutuşan tiyatro sevdasını Londra sahnesine taşıdı.

Amatör bir ruhla sarıldı sevdasına Kıbrıs ağzı ile birçok senaryoya imza attı. Londra halkına oyunculuğunu sergiledi ve yazmış olduğu skeçleri Londra Türk Radyosu’nda program yapımcılığında birçok insanın evine radyodan konuk oldu…

ESERLERİ :
Sayın Balıkçıoğlu’nun bugüne dek yayınlanmış kitapları:

Bizim İnsanımız Bizim Lefkoşamız / Londralılar ve İngiltere’deki Değerlerimiz / Özgür İkili / Uzaktan Gazel Okuyan Adam / Mamıt ve Suç Ortakları

OYUNCULAR:
Osman BALIKÇIOĞLU
Artun GÖKŞAN
Ayşen CEMAL
Hasan Aziz ÖZYÖNCÜ
Özgür ÇETİN

Müzik Yönetmeni
Erkan PASTIRMACIOĞLU
Müzisyenler
Naci GÖÇEN
Kaya HALİL

OYUNUN YORUMU Sayın Osman BALIKÇIOĞLU’ndan:

“ Bu akşam, Alikkonun oğlu Durmuş ve Gocamış Caher isimli müzikli komedi oyununu son kez Mağusa’da sergiliyoruz.

Yıllar önce Kıbrısta başlayan benim Caher olma serüvenim yine Kıbrıs’ta noktalanacak. Oyunu oynadığımız her yerde izleyenlerin büyük beğenisini kazandık, oyun sonunda ayakta alkışlandık. Mutluyuz, gururluyuz. “


Çatalköy Belediye Başkanı CEYHUN KIROK


Ceyhun Kırok özgeçmiş

Ceyhun Kırok, 1977 yılında Lefkoşa’da doğdu.
2000’de Girne Amerikan Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünden öğretmen olarak mezun olan Kırok, Kıbrıs Sağlık ve Toplum Bilimleri Üniversitesi’nde Eğitim Bilimleri Yönetimi ve Denetimi alanında yüksek lisans yaptı.
Kırok, askerlik görevini tamamlamasının ardından kurduğu eğitim şirketinin direktörlüğünü yürüttü, 2010’da ise 23 Nisan İlkokulu’nda öğretmen olarak göreve başladı.
Milli Eğitim Bakanlığı’nın düzenlediği Uluslararası Çocuk Festivallerinin organizasyon ve yöneticiliğini yapan Kırok, halk danslarına gönül veren bir kişi olarak birçok dernekte görev aldı.
Kırok, Avrupa Birliği projelerinde görevler üstlendi, Çatalköy Avcılık ve Atıcılık Kulübü’nün başkanlığını yaptı. Kırok, şu an Kıbrıs Sağlık ve Toplum Bilimleri Üniversitesi’nde Eğitim Bilimleri alanında doktora yapmakta olup, evli ve iki çocuk babasıdır.
Bu haber 2138 defa okunmuştur

:

:

:

: