Türkiye Mısır ilişkileri ve Doğu Akdeniz’de yeni denklem

Türkiye ile Mısır, 2013 yılında Mısır Cumhurbaşkanı El Sisi liderliğindeki Mısır ordusunun, Türkiye’nin desteğini alan dönemin cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’yi görevden alması nedeniyle kopan bağlarını onarıyor.

Türkiye ile Mısır, 2013 yılında Mısır Cumhurbaşkanı El Sisi liderliğindeki Mısır ordusunun, Türkiye’nin desteğini alan dönemin cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’yi görevden alması nedeniyle kopan bağlarını onarıyor.
12 yıl sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Mısır’a yaptığı ziyaret bu bağlamda büyük önem taşıyor.
Bu ziyaretten önce yapılan temaslarda ticaret, enerji ve güvenlik ön plana çıktı.
Hatta Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın bir röportajda yaptığı açıklamaya göre Mısır’a insansız hava araçları satışı bile gündemde.
Ankara Mısır ile ilişkileri neden güçlendirmek istiyor?
Mısır’ın özellikle son yıllarda askerî olarak Yunanistan ve Güney Kıbrıs ile yakın ilişkiler tesis etmesi ve dolayısıyla Türkiye, Doğu Akdeniz’de askerî anlamda Mısır’ın en azından tarafsızlığını korumasını amaçlıyor.
İlişkilerdeki en güçlü sütun ise ekonomi. Son on yılda siyasi açıdan yaşanan sürtüşmeye rağmen iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari ilişkiler hız kesmeden devam etti.
2020’den itibaren ilişkilerin normalleşmesi, ekonomik ilişkileri daha da güçlendirdi. 2022’de iki ülke arasındaki ticaret yüzde 14, Mısır’daki Türk yatırımı yüzde 30,3 ve Mısır’ın Türkiye’ye üretimi yüzde 32,3 arttı.
Mısır’daki Türk yatırımları da hız kesmeden devam etti. Türk şirketleri Mısır’da çeşitli sektörlerde 790 şirket aracılığıyla 2,5 milyar doları bulan önemli yatırımlar gerçekleştirdi.
Erdoğan Sisi görüşmesinin ardından yapılan ortak açıklamada da zaten manşetler ekonomiye yönelikti.
Dünyanın dakika dakika izlediği ziyarette Erdoğan, “Ticaret hacmimizi 15 milyar dolara çıkartacağız' dedi. Sisi de açıklamasında Türkiye'yi ziyaret edeceğini belirtirken o da ticari ilişkilerin artırılacağına vurgu yaptı.
Bu ziyaret elbette Rum komşularımızın da Doğu Akdeniz’de Türkiye’ye karşı üstünlük kurmak isteyen Yunanistan ve İsrail’in de hoşuna gitmedi.
Şurası bir gerçek. Uluslararası siyasette ekonomi en temel belirleyici unsur olarak öne çıkıyor.
85 milyonluk Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki güçlü duruşu, Mısır’ın Yunanistan-İsrail-Rum yönetimi eksenindeki ittifakını sorgulamasına yol açtı.
Doğu Akdeniz’de Mısır’ı yanına çeken en azından çekimser ya da tarafsız kalmasında etkili olan yeni politikalar Türkiye’nin gücünü artıracak. Bizden söylemesi…
Bu haber 1206 defa okunmuştur

:

:

:

: