Ekonomide resesyon tehlikesi!

Star Kıbrıs’ın dünkü manşetinde “Emlak krizi, yabancıların taşınmaz mal edinmesiyle ilgili yasada yapılan değişiklikle ekonomik krize döner” uyarısında bulunan Ali Özmen Safa’nın sözleri geniş yankı buldu.

Star Kıbrıs’ın dünkü manşetinde “Emlak krizi, yabancıların taşınmaz mal edinmesiyle ilgili yasada yapılan değişiklikle ekonomik krize döner” uyarısında bulunan Ali Özmen Safa’nın sözleri geniş yankı buldu.
Ne diyor Ali Özmen Safa?
“Şu anda zaten var olan emlak krizi bu yasayla ekonomik krize dönecek. Eğer yabancıya satış durdurulursa son beş yıldır KKTC ekonomisine bu sektörün verdiği büyük çapta katkı sona erer.
Satış olmazsa bu para ekonomiye girmeyecek. O zaman da ekonomi resesyona girecek. Neden? çünkü üretim yok. Peki bunun çaresi ne? Bu parayı başka yerden bulmak zorundayız. Türkiye’den para gelmesi yetmez. Çünkü oradan gelen para üretime gitmiyor. Maaş ödemeye gidiyor. O zaman da enflasyon artıyor.
Oysa yaklaşık 500 iş kolunu destekleyen inşaat, alt kollarda birlikte 5000’e varan işletmeyi ayakta tutuyor.
Dolayısıyla bu yasa daha yapılırken, ekonomik olarak düşünülmüş değildir. Yani ekonomik akıldan yoksundur. Şunu unutmayalım. Dünyayı siyasetçiler değil, ekonomistler yönetir. Siyasetçilerin aldığı bu karar, ekonominin temel prensiplerine uymadığı için faturayı bütün toplum olarak bizler öderiz.”
Dün Ada TV’de Aslıhan Ünver’in konuğu olan CTP Milletvekili Ürün Solyalı, yabancıların taşınmaz mal edinme yasasının yaklaşık 3 yıldır tartışıldığını belirterek, şunları söyledi:
“Ancak öyle görülüyor ki bu yasanın ekonomik ve sosyal etki analizlerinin yapılamadı. Burada sorumluluk hükümetindir. Kaç tane sözleşmenin var olduğu konusunda bize bir resmi veri verilemedi. Kaç sözleşmenin tapuya yabancı adına yatırıldığı konusunda bir bilgi yok. Kaç proje vizelendi? Proje üzerinde ne kadar kat öngörülüyor? Rakamlar, toprak yüzdesi gibi veriler bize sunulmadı. Kısaca hiçbir planlama olmamış.”
CTP Milletvekili Ongun Talat da yabancıların taşınmaz mal edinme yasasının hiçbir veri ve dayanağının olmadığına dikkat çekerek, “Hükümet en önemli konu olan ekonomik etki alanı meselesini hiç dikkate almadı. Bu yasanın gereği olarak sizin sektörü daraltmanız gerekiyor. Ama bir anda daralttığınızda hangi etkileri yaratacağını, piyasaya etkileri ne olacağını bilmiyoruz. Bu yasa CTP’nin sahipleneceği bir yasa değil. Hükümet bu yasayı hazırlarken hiçbir veri ortaya koymadı. Dolayısıyla karşımızda hiç çalışılmadan ortaya atılan bir yasa önerisi var” ifadelerini kullandı.
Sözün özü. Alfabe A’dan başlar Z’ye gider. Yani gidilecek yol neresi, bu yasayla daha o bile tam olarak belirlenmemiştir. Pazartesi Meclis Genel Kurulu’nda gündeme gelmesi beklenen bu yasa eğer bu haliyle geçerse vay halimize. Bizden söylemesi…
Bu haber 587 defa okunmuştur

:

:

:

: