Yine bindiğimiz dalı kestik!

Meclis Genel Kurulu’nda dün görüşülen Yabancılara Taşınmaz Mal Yasası iktidarın oy çokluğuyla kabul edildi. Böylece lokomotif denen inşaat sektöründe tabuta son çivi de çakılmış oldu.

Meclis Genel Kurulu’nda dün görüşülen Yabancılara Taşınmaz Mal Yasası iktidarın oy çokluğuyla kabul edildi. Böylece lokomotif denen inşaat sektöründe tabuta son çivi de çakılmış oldu.
İçişleri Bakanı Dursun Oğuz, yabancılara mülkiyet kısıtlaması içeren yasa hakkında “alelacele” eleştirilerine katılmadığını yasayla ilgili 28 saat 50 dakikalık toplantı yaptıklarını söyledi.
Acaba o 28 saat 50 dakikada yasanın getirecekleri ve götürecekleri dikkatli bir şekilde hesaplandı mı?
Yasa ne getiriyor? Önce ona bakalım.
Yasayla KKTC’nin yabancılaşmasıyla ilgili ülke genelinde yüzde 3’lük bir üst limit belirlendi.
İlçe sınırları içinde yabancılara taşınmaz mal satışıyla ilgili sınır ise yüzde 7 olarak getirildi. Yani bir ilçede taşınmaz mal sahibi yabancının sayısı o ilçenin nüfusunun yüzde 7’sini geçemeyecek.
Proje bazlı konutların en çok yüzde 80’i yabancılara satılırken, en az yüzde 20’lik bölümü Türkiye Cumhuriyeti veya KKTC vatandaşlarına satılacak.
İnşaat sektöründe bugün yaşanan derin kriz ortada. 1.2 milyar sterlin dolayında inşaat yatırımının durduğu ifade ediliyor. Peki bu yasanın bu krize nasıl bir faydası olacak?
Yasayla amaçlanan neydi? Sektör durduğunda kim ne fayda sağlayacak?
Hani buradan elde edilen parayla Taşınmaz Mal Komisyonu’na kaynak sağlayacaktık…
Hani yabancıya satılan konuttan elde edilecek parayla sosyal konutlar yapılacaktı…
Öyle görülüyor ki akıl almaz bir kararla bindiğimiz dalı kestik.
Hatırlayalım. Pandemi döneminde de bütün kapıları bir anda kapattık, sonra da bizde kimse ölmedi diye övündük. Ama aldığımız kararlar ekonomiyi bitirme noktasına getirmişti.
Bu akıl almaz yasanın karşısında olması gereken Müteahhitler Birliği’nin yasayı desteklemesi kafaları karıştırdı.
Star Kıbrıs, geçen hafta bu konuda ortaya atılan önemli bir iddiayı gündeme getirmişti.
O iddiaya göre, yasa değişirse, yani Müteahhitler Birliği’ne üye olan dev şirketlerin malı yabancıya teslim etmesi önlenirse, o zaman günah keçisi yasalar gösterilecek. Müteahhitler Birliği’ndeki bu şirketler de sorumluktan kurtarılacak.
Kısaca sektörde yaşanan kriz nedeniyle malı yabancıya zaten teslim edemeyecek olan Müteahhitler Birliği’ne bağlı dev şirketlere, yürürlüğe sokulan yasayla kılıf hazırlandı.
Müteahhitler Birliği’nin de yasayı bu yüzden desteklediği öne sürüldü.
Sözün özü, Meclis’ten geçen bu yasa zaten krizle boğuşan emlak sektöründe yangını daha da büyütecek. Hatta 500’den fazla iş kolunu destekleyen inşaat sektöründeki kriz, genel bir ekonomik krize dönüşecek. Bizden söylemesi…
Bu haber 466 defa okunmuştur

:

:

:

: