Ege-Kıbrıs Yayı, sismik aktiviteleriyle dikkat çekiyor. Dün saat 0.09’da 4.4 büyüklüğünde deprem meydana geldi.
Sismolog Dr. Ramazan Demirtaş, Akdeniz’de meydana gelen bu depremi; ‘hazırlık evresindeki bir hareket’ olarak tanımladı ve Ege-Kıbrıs Yayı’nın tarihsel büyük depremler ürettiğine dikkat çekti. Bölgede, 27 Kasım 2019'da 6.0 büyüklüğünde bir deprem daha olmuştu.
Ege-Kıbrıs Yayı, tarihsel olarak büyük depremler yaşamış bir bölge.
Girit Adası'nın güneybatısında, 365 yılında. 8.3 büyüklüğünde bir deprem meydana geldiği biliniyor. Bu yüzden bölgedeki sismik aktivitelerin, gelecekte daha büyük depremlerin habercisi olabileceğine dikkat çekiliyor. Uzmanlar, bölgedeki depremleri yakından izlemeye devam ediyor.
Geçtiğimiz ay deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki de Doğu Anadolu Fayı'nın, Kahramanmaraş ve Hatay'dan, Adana ve sonrasında Kıbrıs'a uzandığını belirterek, “Kıbrıs'ta 7 büyüklüğünde deprem olabilir” uyarısında bulunmuştu.
Peki böyle büyük ve ciddi uyarıların ardından biz ne yapıyoruz?
Türkiye’deki deprem felaketinin ardından yapılan birkaç göstermelik denetim dışında binalarımızın depreme karşı durumunu biliyor muyuz?
Star Kıbrıs’ın bundan tam bir buçuk yıl önce yaptığı uyarıları hatırlatalım.
Kilometrelerce uzaktaki Türkiye’deki deprem felaketinin ardından Long Beach’te bazı yüksek katlı binalarda görülen çatlaklar, binaların projeye uygun inşa edilip edilmediği sorusunu gündeme getirmişti.
Bölgede oturanlar, müteahhit firmalardan binaların sağlamlığını belgeleriyle ispatlamasını istedi. Ama bu talepler yanıtsız kaldı.
Ülkede yaptıkları zemin etüdlerine göre taşıma kapasitesi en düşük yerin Long Beach olduğuna dikkat çeken İnşaat Yüksek Mühendisi Bora Kutruza, “Bazı bölgelerde sert zemine ulaşmak için temelde 40 metrelik kazık çakmak gerekir. Çok maliyetlidir. Bu yapılıyor mu?” diye sormuştu. O soru deprem uzmanlarının son açıklamalarıyla yeniden gündeme geldi.
Yine İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Gürkan Yağcıoğlu ise İskele Long Beach bölgesine ekiplerin gittiğini belirterek, oradaki evlerde bazı çatlaklar olduğunu söylemişti.
Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Başkanı Seran Aysal da “Yasal zorunluluk ve sorumluluklara rağmen inşaatlarımızın projeye uygun denetiminden her inşaatta bir tamam yapıldığını söylemek maalesef mümkün değildir” diyerek bu konuda belediye ve kaymakamlıkların denetim görevine dikkat çekmişti.
Tüm bu uyarılar ne yazık ki bugüne kadar hep kağıt üstünde kaldı.
Büyük bir felaketin arifesinde olabiliriz. Hemen şimdi harekete geçmeliyiz. Yarın çok geç olabilir. Bizden söylemesi…