Üçlü koalisyona soruyoruz: 20 yıldan ders almadınız mı?

Akıl alır gibi değil Hükümet Kat Mülkiyeti ve Kat İrtifakı Yasası’nda yaptığı değişikliklerle kontrolü tamamen Müteahhitler Birliği’ne bıraktı.

Akıl alır gibi değil
Hükümet Kat Mülkiyeti ve Kat İrtifakı Yasası’nda yaptığı değişikliklerle kontrolü tamamen Müteahhitler Birliği’ne bıraktı.
Peki son 20 yıldır yaptığı hatalarla inşaat sektörünü içinden çıkılmaz sorunlar yumağına sokan Müteahhitler Birliği’ne bu paye neden verildi?
20 yıldır bu sektörü korumak için ne yapıldı?
Bugün geldiğimiz noktada başarısızlığı mimarı olan Müteahhitler Birliği’ne sektör nasıl teslim edilir?
Konuyu biraz açalım.
Belki de son 20 yıldır tek başarı 2003-2004 yılında İngiltere’deki dev fuarda ambargonun delinerek Türk Köyü kurulması ve 35 Kıbrıslı Türk firmasının uluslararası piyasaya açılmasaydı. Onu da herkesin bildiği gibi Müteahhitler Birliği yapmadı.
2005 yılında sektörün öncü isimleri, inşaatta gelen krizin ayak seslerine karşı uyardı. Ancak önlem alınmadı. 2008 yılında dünya çapında oluşan global krizde bu sektör büyük bir tokat yedi. Esentepe o krizin sonunda inşaat mezarlığına döndü. Mevcut şirketlerin yüzde 70’i battı. Şimdi öyle görülüyor ki ne yazık ki yine o enkaza doğru gidiyoruz.
Müteahhitler Birliği’ne düşen vazife 2005-2006 yılında öngörülen bu krize karşı üyelerin uyarmaktı.
Ancak birlik, o gün batan üyelerine karşı hiçbir uyarıda bulunmadı.
2008 yılından sonra Müteahhitler Birliği nerede yanlış yaptığımızı araştırıp, bunun tekrarlanmaması için gereken yasaların çıkarılması konusunda devlete görüş belirtmeliydi. Ne yazık ki bu noktada da tek bir görüş bildirilmedi.
Yıllar sonra bu yasaları toptan yapmaya kalkıştılar. Onu da ellerine yüzlerine bulaştırdılar.
2015’te çıkan ülkesel fiziki planda yapılan tüm uyarılara rağmen Long Beach’te tehlikeli bir şekilde yüksek katlı binalar yapıldı. Müteahhitler Birliği bunu da önleyecek adımlar atmadı. Bu evler depreme dayanıklı temellerle mi inşa edildi? Bu konuda ne bir kontrol sağlandı, ne de bir açıklama yapıldı.
2018 yılında inşaat sektöründe büyük bir patlama yaşanacağı yine sektörün duayen isimleri tarafından söylendi. Dünyada yaşanan krizlerden dersler alınmıştı. Bizde ise gerekli emniyet supabı alınmamıştı. Müteahhitler Birliği arz talep dengesini koruyacak hiçbir hazırlık yapmadı. Kimseye yol göstermedi.
2019 yılında Mağusa İskele Yeniboğaziçi İmar Planı adı altında bir Rant Planı ortaya atıldı. Müteahhitler Birliği bırakın bu Rant Planı’nı önlemeyi, Şehir Planlama Dairesi ile birlikte bu plana adeta ön ayak oldu. Bölge beş altı büyük inşaat şirketine peşkeş çekildi. Tarım arazileri imara açıldı. Ellerinde imar izni olanların haklarını da ellerinden almaya çalıştılar.
Geçen yılın ortalarında yapılan tüm uyarılara rağmen “geliyorum” diyen kriz görmezden gelindi. Bir de üstüne üstlük Yabancılara Taşınmaz Mal Yasası’nda yapılan değişikliklere destek vererek inşaattaki krizin ekonomik krize dönmesinde vesile oldular. Bugün hatalı olduğu herkes tarafından kabul edilen ama artık yabancıların güvenini kaybettiğimiz bir ortamda yaşadığımız bu sıkıntıların kaynağı Müteahhitler Birliği değil mi?
Soruyoruz. Son 20 yılda Müteahhitler Birliği sektörü korumak için ne yaptı?
Söylesin bu ülkede iş yapan müteahhitler… Memnunlar mı yaşananlardan?
Emlakçılar Birliği’ne sorulsun. Alınan kararlar sektörün önünü açacak mı?
Ve en önemli elbette hükümetin vermesi gereken yanıt…
Müteahhitler Birliği neyi tam yaptı da hükümet şu anda sektörde bütün kontrolü Müteahhitler Birliği’ne teslim ediyor?
Son 20 yıldır ülkedeki hükümetlerin yaptığı hatalar sektörü bu noktaya getirdi. Müteahhitler Birliği de bu noktada sorumluluğunu yerine getirmedi.
Şu anda inşaat sektöründe alınan tüm kararla şaibe altında. Önümüzdeki bir yıl içinde inşaat sektöründe 20-30 bin kişi mağdur olacak bu ülkede. Bunun da sebebi Müteahhitler Birliği’nin sorumsuzluğudur. Hükümeti uyarıyoruz. Bizden söylemesi…


Bu haber 130 defa okunmuştur

:

:

:

: