Malum ay başında gelen zamlı elektrik faturaları, sıcak nedeniyle klimalara yüklenen ülke için yine bir kalp çarpıntısına neden oldu.
Bir önceki ay 1500 TL elektrik faturası ödeyen bir aile, 5 bin lira gelen faturayla neye uğradığını şaşırdı.
Tüm bunlar yetmezmiş gibi elektrikte zam söylentileri de bu gerilim filmini tırmandırdı.
Kıb-Tek’ten yapılan “yeni zam yok” açıklamalarına rağmen iddialar dinmek bilmiyor.
Kıbrıs Türk halkı olarak bizler ateş olmayan yerden duman çıkmayacağını bilecek kadar şerbetli olduğumuz için elimiz yüreğimizde bu zam haberlerini izliyoruz.
Tüm bunların üstüne Türkiye’de elektriğe yapılan yüzde 38’lik zam tartışmayı daha da alev topu haline getirdi.
Tüm bu toz duman arasında Türkiye'den gönderilen iki adet 25'er megavatlık gaz tribünü, Teknecik Elektrik Santrali'ne ulaştı.
Kıb-Tek, toplam 50 megavat gücündeki tribünlerin yaklaşık 10 gün içinde devreye alınması için hazırlıkların devam ettiği belirtti.
Gaz tribünleri konusunda Ada TV’de değerlendirmelerde bulunan El-Sen Genel Sekreteri Hüseyin Peksever, gelen tribünlerin savaş ve deprem gibi afet durumlarında son çare olarak kullanılan bir sistemi olduğunu belirtti.
Çünkü Kıb-Tek’in normal koşullarda 10 Dolar/Cent’e ürettiği 1 KWS’lık elektriğin maliyeti yeni tribünlerde üretildiğinde 26 Dolar/Cent’e yükselecek
Bunun nedeni ise tribünlerin dizel yakıtla çalışıyor olması…
Geçtiğimiz günlerde Kıb-Tek’in akaryakıt alabilmek için borçlandığını hatırlatan Peksever, borçlanmanın nedeninin Ercan Havaalanı’ndan tahsil edilemeyen 100 Milyon TL elektrik borcu olduğunu öne sürdü.
Sendikaya göre Kıb-Tek, bu yüzden bankalardan yüzde 58 faizle kredi borçlandı. Ercan’da yapılandırılan borçlarının faizi ise yüzde 36…
Aradaki yüzde 22’lik farkı kim ödeyecek? Tabii ki vatandaş…
El-Sen Genel Sekreteri, bu nedenlerle yüzde 13’lük bir zammın kaçınılmaz olduğunu düşünüyor.
Aslında ülkenin elektrik sorununa orta vadede tek çözüm yolu olarak düşünülen Türkiye’den kabloyla elektrik getirme projesi de hala daha pek çok belirsizlik barındırıyor.
Yatırım maliyeti 500 milyon Euro’yu aşan projede bu yük kimin üzerinde olacak?
Eğer bu yatırımı AKSA yapacaksa bu yükün vatandaş olarak bizlerin omuzuna bineceğini tahmin etmek için kahin olmaya lüzum yok.
Su projesinde olduğu gibi Türkiye karşılayacaksa bu enerjiyi ucuza mal etmemizi sağlayabilir…
Ancak bu konudaki derin sessizlik ilk seçeneğin ağır bastığını gösteriyor. Aslında KKTC olarak bizler kabloyla elektriği 17 yıl önce bu ülkeye getirebilirdik.
Ancak o dönem Ali Özmen Safa’nın ortaya koyduğu ve bizzat yatırımını üstlendiği proje, iktidarda bulunan bazı isimlerin siyasi körlüğü ve vizyonsuzluğu nedeniyle gerçekleştirilemedi.
Kıskançlık, haset, çekememezlik… Bu ülkede Kıbrıslı Türk’ün Kıbrıslı Türk’e yaptığını kimse yapamadı. Bizden söylemesi…