Emlak sektöründe son aylarda yapılan yasalarda tam amacın ne olduğu belli değil.
Devlet ‘biz yapılan inşaatlardan vergi alamıyoruz’ diyor. Dolayısıyla bu yasayla da bu vergiyi toplamaya çalışıyor.
Bunu da yaparken ne yazık ki altın yumurtlayan tavuğu kesme yoluna gidiyor.
Burada konut alanların yüzde 95’i turisttir. Altın yumurtlayan tavuk bunlardır. Kalanı ise zaten arazi alanlardır. Bu iki grubu birbirinden ayırmak gerekir.
Bu yüzde 95’lik gruba zorluk çıkardığımız için bunlar çekip gidiyor. İnşaat sektöründe başlayan kriz ekonomik krize doğru ilerliyor.
Şu an ne tapu dairelerinde çalışanlar, ne avukatlar, ne emlakçılar kimse ne yapacağını bilmiyor. Tam bir kaos yaşanıyor.
Şu anda çıkan kat irtifak yasasıyla bitmiş evlerde daha en başından bir takım vergilerin alınmasına karar verildi.
Yani nihayet uyandık. Günaydın… Biz de sonunda dünyaya uymaya başladık. Bunu en başta yapmamız gerekirdi. Ne yazık ki çok geç kaldık.
Peki 20-25 yıl önce satılanlar ne olacak? Onlar bir ¬kontratla satıldı. Bu kontrat satıcıyı da alıcıyı da bağlar.
Sen bundan zamanında vergiyi almadın. Çünkü bütün sistem koçanın verilmesine bağlıdır. Yani sistemi böyle kurgulayan en başta devlet, kabahat de zaten onun.
Şu anda alıcı da verici de yasadışı bir şey yapmış değildir.
Bu yasayla alıcıya bir vakit verildi. 75 iş günü içerisinde şu anda mevcut satış sözleşmelerinin tapuya kaydedilmesi yani alıcı ve satıcının vergilerini ödemesi şart koşuldu.
Bu malların alımı Bakanlar Kurulu iznine tabi. Eğer bu kayıt 75 iş günü içinde yapılmazsa Bakanlar Kurulu izni iptal oluyor. Aynı yabancı Bakanlar Kurulu’na ikinci kez izin için başvuruyor. Orada da ödeyeceği verginin yüzde 50 fazlasını ödemek zorunda kalıyor. Bu da olmaz ise üçüncü kez aynı mala aynı kişi yeniden başvuru yapamıyor.
Peki alıcı yükümlülüklerin yerine getirmezse satıcının ne kabahati var. Satıcı tapu dairesinde bu kaydı zorla nasıl yapacak? Zorla malı geri mi alacak?
Bu yasa yabancıları ellerindeki malı satmaya ya da devretmeye zorluyor. Bir yabancının üzerinde birden fazla konut varsa iki yıl içinde devretmesi gerekiyor.
Şu anda ne tapunun altyapısı bu yeni yasaya hazır. Ne personel sayısı hazır. Ne de taraflar buna hazır. Yeni çıkan yasa o kadar karışık hazırlanmış ki, farklı farklı maddelerde alıcı ve satıcıyı bağlayan asgari ücretin 500 katına kadar cezalar var…
Şu anda tapu dairelerine gittiğinizde verginin tahsilatına yönelik bu işlemlerin nasıl yapılacağına dair yöntem bile belli değil.
Mart ayında ve mayıs ayında Resmi Gazete’de iki farklı yasa ortaya kondu. Öyle görülüyor ki yaşanan kaos neticesinde önümüzdeki aylarda yeni bir yasayla daha bir düzeltme yoluna gidilecek.
Yani kervan yolda düzülür mantığıyla ilerliyoruz. Sektörde şu an yaşanan kaosun bir nedeni de budur.
Bitmemiş evlerde ise sorun daha farklı.
Şu an Kuzey Kıbrıs’ta 10 büyük şirketi ele alalım. İnşaatlarının yüzde 50’si bitmemiştir. Yasa diyor ki sen bunu sattıysan ben senden yüzde 5 stopajını istiyorum diyor. Daha ev bitmemiş. Tapusu çıkmamış. Satıcı daha paranın tamamını almamış. Peşinen söyleyelim. Bu yasa uygulanırsa ülkedeki 10 büyük şirketin hepsi iflasın eşiğine gelir.
Şu an zaten ekonomik kriz var. Bu yasa bu haliyle yangına benzin dökmektir. Uyaralım. Bizden söylemesi…