KTÖS Genel Sekreteri Burak Maviş’ten çağrı: Siyasete ara verin, eğitime odaklanın!

16 Eylül’de ilk ve orta eğitim öğretim zili çalıyor! Yeni dönem öncesinde ADA TV’de açıklamalarda bulunan Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Genel Sekreteri Burak Maviş, en azından bugünlerde kurultaya, siyasete ara verip, iktidarı, muhalefeti eğitim ortak paydasında kafa yorması gerekliliğinin altını çizdi. Toplumun en önemli hakkı olan eğitim hakkından, ekonomik sorunlardan dolayı tam olarak faydalanamadığını ifade eden Maviş, eğitimdeki kaygının gelecek kuşakları etkilediğinin altını çizdi. Düşen alım gücünün, eğitime yansımalarını değerlendiren KTÖS Genel Sekreteri, “Özel okullarda bir yılda %140 artış var. %140’lık bir enflasyon olmadı bu ülkede, döviz %30 bandında yükseldi. Özel okullar iki katının da üstünde artış gösterdi. Sadece ilkokullarda özel okula devam eden 4 bin civarı çocuk var. Bu da öğrenci nüfusunun %25’ine tekabül ediyor. Alım gücü gün geçtikçe düşüyor, bu eğitime de yansıyor. Asgari ücretli vatandaşların temel ihtiyaçlarını giderdikten sonra eğitime harcayabileceği pay çok yetersiz. Bizde kamudaki okullarda maddi durumu yetersiz ailelere bir destek yok. Dünyanın birçok yerinde bu destekler veriliyor” açıklamalarını kaydetti.

ADA TV’de Nupelda Karabuğday’ın hazırlayıp sunduğu Günaydın Ada Programı’nın konuğu olan Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Genel Sekreteri Burak Maviş’in eğitim üzerine yapmış olduğu açıklamaların öne çıkan detayları şu şekilde: “Memlekette eğitimi odak noktası yapabilmek zor meselelerden biri.  En azından bu günlerde eğitimde çözüm odaklı meseleleri konuşmamız gerekiyor. Eğitimin niteliğini, ekonomisini tartışmalıyız. En azından bir iki haftalığına kurultaya ara vermemiz gerekiyor. Anormal birçok konu normalleştiriliyor. Eğitim toplumun en önemli haklarından biridir. Bu hak, ailelerin ekonomisinde sorun oldu. Eğitim bir kaygıya dönüştü. Bu kaygı gelecek kuşaklara sıkıntılar yaratıyor. Enflasyonda üst sıralara çıktı eğitim giderleri, anketlerde vatandaşa sorulan sorularda da eğitim üst noktalara çıktı. Eğitime önem veren bir toplumduk biz. Çocuklarımızın en iyisine layık olacak şekilde, birçok şeyden feragat ederdik ve eğitimi bu kadar tartıştırmazdık. Şu anda eğitim tartışılır bir noktaya geldi. Muhalefeti, iktidarına bakmadan toplumun asgari müşterekte bulunacağı bir eğitim şurasına ihtiyacımız var. Uzun süreli hedeflerle eğitim programları, öğretmen yeterlilikleri ve okulların altyapıları ile ilgili kalıcı kararlar alınmalı.”

“ALIM GÜCÜNÜN DÜŞMESİ EĞİTİME YANSIYOR”

“İstatistik Kurumu, eğitim giderlerinin bir yılda %83.5 artış gösterdiğini açıkladı. Yani neredeyse iki katına çıkmış. Bir set kitabın 10 bin TL’ye tekabül ettiğini görüyoruz, bunun haricinde öğretmen ve okulların talep edeceği farklı kaynak kitaplar da olabilir. Özel okullarda bir yılda %140 artış var. %140’lık bir enflasyon olmadı bu ülkede, döviz %30 bandında yükseldi. Özel okullar iki katının da üstünde artış gösterdi. Sadece ilkokullarda 4 bin civarı çocuk var, özel okula devam eden. Bu da öğrenci nüfusunun %25’inde tekabül ediyor. Alım gücü gün geçtikçe düşüyor, bu eğitime de yansıyor. Asgari ücretli vatandaşların temel ihtiyaçlarını giderdikten sonra eğitime harcayabileceği pay çok yetersiz. Bizde kamudaki okullarda maddi durumu yetersiz ailelere bir destek yok. Dünyanın birçok yerinde bu destekler veriliyor.”

Bu haber 1917 defa okunmuştur

:

:

:

:

DİĞER HABERLER