Eski Başbakan Ferdi Sabit Soyer: “Güç sahibi odaklar, siyaseti domine ediyor”

Eski Başbakan Ferdi Sabit Soyer, siyasi parti kurultaylarının memleket meselesi haline getirilmesinin, memleketin esas meselelerini ötelediğini savundu. Parti kurultayının, ülke genel seçimi gibi lanse edilmesinin, kamu kaynaklarının popülizm ile heba edilmesine sebebiyet vereceğini aktaran Soyer, partilerin bütçe ve harcamaları konusunda Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) bilgi vermesi gerekliliğini iletti. Güç sahibi odakların siyaseti domine ettiğini ifade eden Soyer, “Hangi parti olursa olsun, siyasal alanda, siyasal yaşamın finansmanı konusunda ana kuralları koymak gerekiyor. Ülkemizde siyasetin finansmanının kurallara bağlanması gerekir. Bu durum siyasal alandaki gizli ve zararlı ilişkileri de uzaklaştırır. Kamuoyunun da hassasiyetle, siyasal alana baskı yapması gerekiyor” açıklamalarını kaydetti.

Ada TV’de Gündem Özel Programı’nın konuğu olan Eski Başbakan Ferdi Sabit Soyer’in programda yapmış olduğu açıklamaların öne çıkan detayları şu şekilde: “Her partinin kurultayı toplum için önemli siyasal anlamda önemli bir olaydır. Demokratik seçimler topluma dinamizmi katar. Bir partinin kurultayının memleket meselesi haline gelmesi o memleket için kayıptır. Hükümet partisiyse, memleket meselesi haline getirilmesi, memleket meselelerinin ötelenmesi demektir. Kamu kaynaklarının popülizm ile heba edilmesine sebep olur. Başbakan’ın belirleneceği nokta genel seçimdir.  Kamu kaynaklarının harcanmasına zemin hazırlanıyor. Sıkıntılarımızın başında siyasal partiler yasası alanında yapmamız gereken değişiklikleri yapamıyoruz. Siyasetin finansmanı ile ilgili kuralların netleşmesi gerekiyor. Bir partinin ister genel seçim, ister kurultayı olsun bütçe ve harcamalarını net olarak YSK’ya vermek zorundadır. Kaynaklarını da göstermek zorundadır, tüm bunların netleşmesi gerekiyor. Billboardları dolduran afişlerdeki harcamaların kaynağı nedir? Adayları sevenler mi para koydu? İster UBP, ister, CTP, ister DP, hangi parti olursa olsun, siyasal alanda, siyasal yaşamın finansmanı konusunda ana kuralları koymak gerekiyor. Güç sahibi odakların siyaseti domine etmemesi için, süreç içerisinde kurallar getirilir. Ülkemizde siyasetin finansmanının kurallara bağlanması gerekir. Siyasal alandaki gizli ve zararlı ilişkileri uzaklaştırır bu durum. Kamuoyunun da hassasiyetle, siyasal alana baskı yapması gerekiyor. “

 

“SİYASETTE GELİNEN NOKTA; İÇİ BOŞ LAKIRDI”

“Başbakan diyor ki 2025 yılı gençlerin yılı olacak. Kendileri kaç yıldır hükümette, gençlerin hiç mi yılı olmadı? Bugüne kadar neden olmadı? Olacak olan nasıl olacak? Resmi rakamlar düzeyinde Türikye ile KKTC arasında enflasyonda %20 fark var. TL kullanırken neden Türkiye’deki enflasyon arasında uçurum var? Memlekette tüm ekonomik ilişkileri belirleyen Euro ve Sterlin’dir. Dünya bankası raporlarına da yansıdı, KKTC gıda enflasyonunda Avrupa’da lider ülkedir. Allah’ın domatesi 80 TL ise bu memlekette ve Türkiye’de 10 TL ise,  bunun bir izahatının olması lazım. Bu vaatler arasında enflasyonu kontrol etmek konusunda bir izahat var mı? İstikrar nerede var? Önce politikada istikrar olacak.  Öngörülmeyen yapıda, nasıl istikrardan söz edilebilir? Yarım kalan projeler neden yarım kaldı? Para bittiği için mi yarım kaldı? O zaman para nasıl bulunacak da yarım kalan projeler tamamlanacak. Siyasette gelinen nokta; içi boş lakırdı.  Bizim gibi insanlara da sakıncalı piyade gözüyle bakarlar. Siyasette en önemli nokta; ne, neden, nasıl ve kim sorusuna esaslı cevap bulmaktır.”

Bu haber 182 defa okunmuştur

:

:

:

:

DİĞER HABERLER